• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Boyalı Fırçalar Nasıl Temizlenir?

Son zamanlarda birçok kişi eviyle ilgili dekorasyon değişikliklerini kendisi yapmayı tercih ediyor. Yeniden yorumlama, dönüşüm gibi olayların revaçta olduğu bu günlerde duvar boyama ve mobilya boyama kişilerin en çok merak ettiği ve uyguladığı işlemler arasında yer alıyor. Bu durum hem ekonomik açıdan hem de merak uyandırdığından bu kadar ilgi çekici hale gelmiştir. Her şey ilk aşamada çok keyifli gibi görünebilir ama sonrasındaki temizlik çilesi ne yazık ki öyle değil. Boya bittikten sonra kullandığınız malzemeleri bir bir temizlemelisiniz ki tekrar kullanmanız gerektiğinde sıkıntı yaşamayın. Ayrıca boyalı fırçaları öylece bırakıp, yerine kaldırmak boya kokusundan uzun süre kurtulamamanıza da sebebiyet verebilir.

Boyalı Fırçalar Nasıl Temizlenir?

Boya Fırçaları Temizlenirken Neye Dikkat Edilir?

İster tüm evi, ister bir odayı boyayın ya da sadece çit kadar küçük şeyleri boyayın her türlü boya fırçasına ihtiyacınız olacaktır. Bununla beraber fırçanın temizlenmesinin de zorunlu olduğunu unutmayınız. Boya fırçaları temizlenirken ilk önce fırça ile hangi türde bir boya uyguladığınızı bilmelisiniz. Çünkü fırçaların temizliği, kullanılan boya malzemesine göre değişiklik göstermektedir. Kurudukları zaman daha da zor temizlenen farklı boyalar da vardır ve bunlarla daha fazla uğraşmak istemiyorsanız; henüz boya kurumadan bu işlemleri uygulamalısınız.

 

Su Bazlı Boyaların Temizliği

Boyamanızı yaparken su bazlı boya kullanmışsanız; boyama bittikten hemen sonra fırçanızı ya da boya rulonuzu, temizlemenizde su yeterli olacaktır. Boya biter bitmez temizlerseniz fırça çok daha kolay ve hızlı temizlenecektir. Fırçayı su ile temizlerken; kullanılamayan bir tarak veya çatal ile fırçalarsanız daha etkili bir temizlik olabilir. Fırça tam anlamıyla temizlenene kadar işlemi sürdürmelisiniz. Temizlik işlemi bitince fırçayı kötü bir bez yardımıyla kurulayın ve birkaç saat kurumaya bırakın. Ardından da kese kâğıdı içine yerleştirerek saklamak için kaldırabilirsiniz.

 

Yağlı Boyaların Temizliği

Boyama işlemini yağlı boya ile yaptıysanız; boya fırçasını temizlemek daha zor olacaktır. Bu durumda kimyasal maddeler kullanmak daha kolay temizlemenize yardımcı olacak. Boya inceltici maddeler yani tiner ve buna benzer maddeler, boyayı temizlemeniz için etkili olacak ürünlerdir. Bir kabın içine fırçanın kıllarını kapatacak kadar tiner dökün. Ardından da fırçayı kabın içine yerleştirin. Tıpkı boya yaparken gezdirdiğiniz gibi fırçayı, kabın içinde tinerle temas etmesine dikkat ederek gezdirin. Fırça boyadan tamamen arınana kadar işleme devam etmelisiniz. Ardından da fırçayı tinerden tamamen temizleyin. Son olarak da deterjandan ve sudan faydalanarak yıkayın ve durulayın. Saklama koşulları için tıpkı su bazlı boyalar gibi kese kâğıdından yararlanabilirsiniz.

 

Kurumuş Boya Atıklarının Fırçadan Temizlenmesi

Boya fırçaları üzerine boya atığını bırakarak saklarsanız; temizliğini yapmanız çok daha zor hale gelecektir. Temizlik için yine aynı malzemeleri kullanmanız gerekecek ama işlem biraz daha uzun sürecektir. Fırçanın üzerindeki boya kalıntıları su bazlı boyaya aitse fırçayı ılık suda bekletmek yeterli olacaktır. Ilık suyun içine sirke ilave ederek işlemin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Yağlı boya kalıntıları için boya fırçasını, selülozik boya inceltici bir maddenin içerisinde temizlemeniz gerekir. Ancak uygulama için daha fazla zaman harcamanız gerekecektir. Yine bir tarak yardımıyla arada kalan boyaları da temizlemeniz yararlı olabilir. Bu tür temizlikler sonrasında da aynı şekilde kese kâğıdı içinde muhafaza en uygunudur.

 

Kurumuş boya kalıntılarını temizlemek kolay görünse de istediğiniz sonucu sağlamayabilir. Bu nedenle en doğrusu boyama işlemi biter bitmez temizliğin halledilmesidir. Aksi halde fırça içinde kalan boyalar, bir sonraki boyama işleminde yeni renginizin içine karışabilir, rengin bozulmasına neden olabilir ve size ekstra işler çıkartabilir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi