• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Gümüş Yaprak Hastalığı (Chondrostereum purpureum)

Gümüş Yaprak Hastalığı (Chondrostereum purpureum)

Gümüş Yaprak

Chondrostereum purpureum


Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Chondrostereum purpureum (Pers.:Fr.) Pouzar fungal bir hastalik etmeni olup, elma, armut, kayisi, erik, seftali ekoliptus ve güllerin önemli hastaliklarindan biridir, fungal hastalik etmen bir konukçudan digerine kolaylikla geçer ve hastalik olusturabilir. Örnegin seftali agaçlarini hastalandiran hastalik etmeni ayni zamanda elmalarda da hastalik meydana getirebilir. Hastalik etmeni bitkilere yaralardan giris yapar ve ölü dokularda parentez seklinde gümüsümsü spor üreten yapilarini meydana getirir. Bu üreme yapilari rüzgar ile tasinabilen sporlarini üretir ve duyarli bitkilere yaralardan giris yapar.

 

Kosullar hastalik gelisimine uygun olursa, infeksiyon gerçeklesir. Bazi durumlarda, fungus yayilmaya devam eder ve sonuçta tüm bitkiyi kapsar ve konukçusunu öldürebilir. Hastalik etmeni sporlarinin serbest kalmasi, infeksiyonlarin gerçeklesmesi ve gelisimi için uygun olan kosullar rüzgarsiz ve günessiz olan yagmurlu, sisli ve nemli geçen günlerdir. Hastalik etmeninin sporlarinin serbest birakilmasi yagmurlar ile baslar ve bir kaç saat içerisinde doruk seviyesine ulasir, öyleki bu durum nisbi nemin %75' in üzerinde oldugu sürece devam etmektedir. Spor üreten yapilar ise dokunuldugunda yumusak ve esnek bir yapidadir. Hastalik etmeninin en fazla enfeksiyonun gerçeklestigi zaman ise gecedir. 

 

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları)

Hastalik etmeni bitkilere yaralardan giris yapar ve agaçin ksilem iletim demetlerine girerek kararmasina neden olurlar. Budama zamaninda bu renk degisimi dallarda görülebilir. Hastaligin en karesteristik belirtisi yapraklarin gümüs bir görünüm almasidir.Fungal toksin ya da özsuda olusan enzimler yaprak hücrelerine zarar verir ve bu yerlerde hava bosluklari olusmaktadir.

 

Günes isinlarida bu yapraklarda gümüsümsü bir renkte yansima meydana getirir. Bazen böçeklerin emgi zarralari sonucunda da benzer belirtiler meydana gelir. Fungal etmen agaçlarin gövdesinden giris yaptiginda tüm agaç etkilenirken, daha küçük dal ve sürgünlerde enfeksiyonlar ortaya çikarsa sadece o dal ve sürgünlerde gümüs renkli yaprak simptomlari görülür. Bu gümüsümsü renklenme agaçin türüne, yasina, canliligina ve infeksiyon derecesine bagli olarak degismektedir. Elma gibi bazi agaçlarda bazen simptomlar görülmesine ragmen, daha sonra bu agaçlarda iyilesme gözlenebilir. Oysa diger bazi agaçlarda, özellikle tasçekirdekli meyve agaçlarinda artan bir sekilde gümüs renkli hastalik belirtileri ortaya çikar ve sonuçta meyve agaçlari hastaliktan dolayi ölebilir.

 

Mücadelesi 

Kültürel mücadele

  • 1. Bitkileri mümkün mertebe iyi kosullarda yetistirilmeli ve hastaliklar için devamli gözlenmelidir.
  • 2. Hastalikli dallar mümkün mertebe geç sezonlarda budanmali ve budama artiklari imha edilmeli.
  • 3. Bitkiler iyi kosullarda yetistirilmeli ve bitkilerde yara açilmasindan mümkün mertebe kaçinilmali, açilan yaralar ise fungistle ya da asi macunlari ile kapatilmali.
  • 4. Meyve bahçelerinin havalanmasi iyi olacak sekilde tesis edilmeli ve mümkünse dranaji iyi olan yerlerde bahçeler tesis edilmeli.


Kimyasal mücadele

Kültürel mücadele yöntemlerine agirlik verilmelidir.

Chondrostereum purpureum ( Gümüs Yaprak )  Fungus ' in sistematiğı

Sinonimleri Stereum purpureum
Bölümü : Eumycota
Altbölümü : Basidiomycota; Hymenomycetes
Sınıfı : Homobasidiomycetes
Takımı : Agaricales
Familyası : Schizophyllaceae
Cinsi : Chondrostereum
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(34102 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Dünyanın en değerli taşı sayılan elmas, milyonlarca yıl önce yaşamış bitkilerin taşlaşmış kalıntısından başka bir şey değildir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi