Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Clodosporium Meyve Çürüklüğü Hastalığı (Cladosporium herbarum)
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Bitki Sağlığı Koruma
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 1155 okunma
Clodosporium Meyve Çürüklügü
Cladosporium herbarum
Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Cladosporium herbarum (Pers.:Fr.) Link (teleomorph: Mycosphaerella tassiana (De Not.) Johans.) fungal bir hastalik etmen olup, genellikle diger türleri ile birlikte böcek, dolu ve don' dan zarar görmüs bitkilerde, özellikle misir gibi daneli bitkileri etkilemektedir. Fungusun gelismesi için optimal sicaklik dereceleri 20-25 °C' dir, ama normal meyve depolama içerisinde düsük sicakliklarda da ortaya çikabilir.
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Bu fungus etkilenmis dokular üzerinde gri ile siyah ya da çok koyu bir yesil renkte görülür ve tozlu bir görünüme sahiptir. Hastalik danelerde siyah lekelere neden olmaktadir. Hastalık çok yaygin olmadigindan, tahripkar bir hastalik olarak ele alinmaz. Hastalik üzümsü meyvelerde de hastalik yapar ve meyve çürüklügü olarak bilinmektedir. Hastaliktan zararlanmis meyveler yumusak, kadifemsi, zeytin yesili misel gelismesi ile kaplanmaktadir. Hastalik bitkilerde tek basina çikabildigi gibi, Botrytis sp. etmeni ile de birlikte ortaya çikabilir. Üzümsü meyve hastaligi olan Cladosporium genellikle hasat sonu depo hastaligidir. Bu fungus meyvelerde çok az zarar vermekle birlikte, meyve üzerinde fungusun koyu renkli olan miselleri gelistiginden meyvelerin pazar degerini kaybetterir.
Hastalik etmeni elma ve armutlarida etkiler ve hastalik meyve yan çürüklügü olarak da bilinir, fakat genellikle armutlarda, özellikle Bosc vareyetesinde zarari daha siddetli olmaktadir.
Mücadelesi
Kültürel mücadele
- 1. Hastaliğın inokulum miktarini düsürmek için sanitasyona önem verilmeli. 2. Hasat sirasinda meyvelerin zararlanmamasindan kaçinilmali, infekteli ve zararlanmis meyveler depolanmamali.
- 3. Depolama sıcaklığı mümkün mertebe azaltilmalidir.
Kimyasal mücadele
Hastalığa karşı genel olarak bir ilaçlama tavsiye edilmemekte, fakat hasattan önce ve sonraki ilaçlamalar hastaligin inokulumunu azaltacagi için koruyucu fungisitler ile ilaçlama bu hastaliga karsi tavsiye edilebilir.
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri