Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Aktif Oksijen Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Aktif Oksijen Tayini
Yöntemin Prensibi
Bu yöntem ile temizlik ürününe eklenmiş olan sodyum perborat, persülfat gibi içinde aktif oksijen bulunan maddeler tayin edilir.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Beher (600 mL)
- Terazi
- Ağzı Rodajlı Erlen (250 mL)
- Büret (50 mL)
- Isıtıcı
- Mezür (100 mL)
Kullanılan Kimyasallar
- 0.1 N ayarlı potasyum permanganat çözeltisi
- % 20’lik sülfürik asit çözeltisi
- Kloroform
Deneyin Yapılışı
2 g deney numunesi bir behere tartılır. 100 mL saf su içerisinde çözdürülür. Çözeltiye 100 mL % 20’lik sülfürik asit çözeltisinden eklenir. Çözelti karıştırılarak ısıtılır. Böylece yağ asitleri ayrıştırılmış olur.
Karışım ağzı radojlı bir erlene aktarılır. Üzerine 20 mL kloroform eklenir. Beher saf su ile yıkanarak erlene aktarılır. Erlende oluşan sulu fazda (alttaki faz) 30 sn ye kalıcı pembe renk görülene kadar 0.1 N ayarlı potasyum permanganat çözeltisi ile titre edilir. Harcanan titrrant hacmi kaydedilir (V)
Hesaplamalar
% Aktif oksijen = ( V x 0.0008 x100) / m
veya
% Sodyum Perborat = (V x 0.0077 x100) / m
V = Titrasyonda harcanan potasyum permanganat çözeltisinin hacmi mL
m = Alınan örnek miktarı g
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri