Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Alkolde Çözünmeyen Maddelerin Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Temizlik Maddeleri Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 1 yorum
- 472 okunma
Alkolde Çözünmeyen Maddelerin Tayini
Yöntemin Prensibi
Bu yöntemde, örnekteki alkolde çözünmeyen madde miktarı hesaplanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Gooch Krozesi
- Filtre Kağıdı
- Terazi
- Etüv
- Sokslet Cihazı
- Rodajlı Balon (250 mL)
- Geri Soğutucu
- Desikatör
- Mezür (100 mL)
Kullanılan Kimyasallar
Etil alkol, % 95'lik (nötrleştirilmiş)
Deneyin Yapılışı
Gooch krozesinin içerisine girebilecek boyutlarda hazırlanmış ve küllah yapılmış bir filtre kağıdı 105 ºC de bir kabın içerisinde sabit tartıma (m1) getirilir. Daha sonra filtre kağıdının içerisine 5 g örnek tartılarak ağızı kapatılır. alınır. Filtre kağıdı delikli gooch krozesine yerleştilir. Soksele içine krozenin üst kısmı soksele cihazının sifon kısmının üstünde kalacak şekilde gooch krozesi yerleştirilir. Bunu sağlayabilmek için gooch krozesi cam boncukların üzerine yerleştirilir. Soksele cihazına sistem 1.5 kez sifon yapacak kadar etil alkol koyulur. Yaklaşık 8-10 saat ekstraksiyon yapılır ( Soksele cihazının üzerine geri soğutucu bağlanır. Alt tarafına da rodajlı bir balon koyulur. Etil alkolun kaynama sıcaklığını geçmeyecek bir sıcaklıkta ısıtılarak ektraksiyon yapılır). Ekstraksiyon işlemi bittikten sonra filtre kağıdı bir önceki sabit tartıma getirken kullanılan kabın içerisine koyularak etüvde 105 ºC sabit ağırlığa gelene kadar kurutulur. Desikatöre alınıp soğutulur ve tartılır (m2).
Tartımı alınan filtre kağıdı bir beherin içerisine koyularak üzerine 50 mL saf su koyulur. 50 ºC daki su banyosunda 15 dakika karıştırılarak bekletilir ve süzülür. Süzüntüde Klorür Miktarı Tayini yöntemine göre klorür tayini yapılır. Bulunan NaCl değeri m2 değerinden çıkarılır.
Hesaplamalar
% Alkolde çözünmeyen madde miktarı = (M x 100) /m
M = m2 - m1 - NaCl miktarı
m = Alınan örnek miktarı g

Arılar, yarım kilo bal yapabilmek için iki milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamak zorundadırlar.
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya