Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yemlerde Kül Ve Organik Madde Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Yem Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 1 resim
- 1 yorum
- 1671 okunma
Kül ve Organik Madde Tayini
Yöntemin Prensibi
Belli bir miktar yem numunesinin yakılıp küllendirilerek, tamamen inorganik kısımdan oluşan kül miktarının saptanması ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Balonjoje (100 mL)
- Porselen kroze
- Terazi
- Etüv
- Kül Fırını
- Desikatör ve diski
- Pipet (10 mL)
Kullanılan Kimyasallar
%3'lük hidrojen peroksit: %30'luk hidrojen peroksit çözeltisinden 10 ml alınarak son hacim 100 mL'ye saf su ile tamamlanır.
%20'lik amonyum nitrat: 20 g amonyum nitrat 100 ml'lik balonjojeye tartılarak alınır. Bir miktar saf su içerisinde çözülerek son hacim 100 mL'ye tamamlanır.
Deneyin Yapılışı
Porselen krozeler kullanılmadan bir gün önce içerisine nitrik asit (HNO3) koyularak bekletilir. Ertesi gün önce musluk suyu ile iyice çalkalanır daha sonra saf sudan geçirilerek kurutulduktan sonra sabit tartıma getirilir. Krozenin darası kaydedilir (M1). Daha sonra 1mm’lik elekten geçecek şekilde öğütülmüş yem numunesinden 3-5 g tartılarak alınır. Kroze sıcaklığı yavaş yavaş arttırılan kül fırınına yerleştirilir. Daha sonra sıcaklık 550 ºC’a ayarlanarak 4 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda eğer karbonlaşmış kısım varsa kroze dışarıda soğutulduktan sonra %3’lük hidrojen peroksit ile ıslatıldıktan sonra, örnek kuruyana kadar su banyosunda bekletilir. Tekrar kül fırınına koyularak bir süre daha yakılır. Daha sonra krozeler desikatöre alınarak oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir ve tartım alınır (M2).
Yanması çok zor olan numunelerde 5 saatlik sürenin sonunda kül fırınından çıkan kroze soğuduktan sonra, numunenin üzerine yavaşça birkaç damla %20’lik amonyum nitrat eklenir. Bir süre etüvde kurutulan numune tekrar kül fırınına yerleştirilir.
Not: Kül miktarı %0.2 ile %10 arasında olan numunelerde paraleller arasındaki fark 0.2 den büyük olmamalıdır. Eğer numunedeki kül miktarı %10.1'den büyükse paraleller arasındaki fark %2'den büyük olmamalıdır.
Hesaplamalar
% Kül = [ (M2-M1) / m ] x 100
M2 = Yakmadan sonraki kroze+ kül ağırlığı (g)
M1 = Sabit tartıma getirlen krozenin ağırlığı (g)
m = Alınan örnek ağırlığı (g)
Eğer kurumaddede sonuç isteniyorsa yukarıdaki değer 100/Km faktörü ile çarpılır.
Km = Numunenin 100 gramının içerdiği kuru madde miktarıdır.
% Organik Madde = % Kurumadde - % kül
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları