Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Peynir Ve Tereyağında Tuz Analizi Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 1 yorum
- 5362 okunma
Peynir ve Tereyağında Tuz Analizi
Yöntemin Prensibi
Tuz kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formunda bulunur. Yöntem, normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanır. Bu yönteme Mohr Yöntemi denir.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Terazi
- Erlen (100mL)
- Mezür( 50 mL)
- Balonjoje ( 500 mL)
- Filtre kağıdı
- Huni
- Büret( 50 mL)
- Pastör pipeti
Kullanılan Kimyasallar
- 0,1 N Gümüş nitrat (AgNO3) çözeltisi
- % 5’lik potasyum kromat (K2CrO4) çözeltisi
Deneyin Yapılışı
Homojen hale getirilmiş örnekten 5 g erlene tartılır. Üzerine sıcak saf su eklenerek kuvvetli bir şekilde 5-10 dakika çalkalanır. Çözelti süzgeç kağıdından 500 mL’lik balonjojeye süzülür. Erlen 4- 5 kere sıcak su ile yıkanarak süzgeç kağıdına dökülür. Böylece hem erlende kalan hem de süzgeç kağıdında kalabilecek olan tuzun suya geçmesi sağlanır. Balonjojedeki süzüntü tam olarak soğuduğu zaman hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. Bu süzüntüden erlene 25 mL alınarak üzerine 2-3 damla potasyum kromat çözeltisi eklenir. Büretteki AgNO3 çözeltisi ile erlendeki örnek kiremit kırmızısı renk verinceye kadar titre edilir.
Hesaplamalar
1 mL 0,1 N AgNO3 = 0,00585 g NaCl’e eşdeğer
Eğer hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi tam 0,1 N değilse bu değer
(0,00585 x Hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi) / 0,1 N şeklinde kullanılır.
% Tuz (g) = [ (0,00585 x V) / m] x SF x100
V = Harcanan AgNO3 çözeltisinin hacmi (mL)
N = Ayarlanan AgNO3 çözeltisinin derişimi
m = Alınan numune miktarı (g)
SF = Seyreltme faktörü ( X g örnek 500 mL’lik balonjojeye seyreltildi. Bu çözeltiden de 25 mL alındı. Bu durumda seyreltme faktörü 500/25= 20 dir.)
Konu Etiketleri
mohr yöntemi ile tuz tayini nasıl yapılır?SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya