• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Kasım 2024 Pazar

Suda Çözünmeyen Kül Analizi Nasıl Yapılır?

Suda Çözünmeyen Kül

 

Yöntemin Prensibi
 
Yöntem, külün sıcak su ile ekstrakte edildikten sonra külsüz süzgeç kağıdından süzülmesi, yakılması ve tartılarak suda çözünmeyen kül miktarının bulunması ilkesine dayanır.


  
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

  • Porselen kroze
  • Külsüz Filtre Kağıdı
  • Huni
  • Kül Fırını
  • Desikatör ve diski
  • Pipet ( 25 mL)
  • Erlen  ( 100 mL)

 

Deneyin Yapılışı
 
Örneğin yüzde kül miktarı  kül tayini yöntemine göre bulunur. Külün bulunduğu krozeye 20 mL kaynar saf su ilave edilerek su banyosunda 30 dakika bekletilir. Krozenin içindeki çözelti külsüz filtre kağıdından süzülür. Kroze ve filtre kağıdı 5-6 kere sıcak su ile yıkanır. Süzüntü hacmi 60 mL olunca yıkama işine son verilir. Eğer suda çözünen külde alkalilik tayini deneyi yapılacaksa süzüntü atılmayarak bu deney için saklanır.
 
Filtre kağıdı içindeki kül ile birlikte katlanarak aynı krozenin içerisine yerleştirilir kül fırınına yerleştirilir. Fırının sıcaklığı tekrar yavaş yavaş 525 ± 25 °C’a getirilir. Filtre kağıdının tamamen yanması için yaklaşık 2-3 saat bekletilir. Daha sonra kroze tekrar desikatöre alınarak oda sıcaklığına kadar soğuması beklenir. Ve tartım (M2) alınır


  
Hesaplamalar
 
%  Suda Çözünmeyen Kül = [ ( M2-M1)  /  m] x 100
    
M2 = Suda çözünmeyen kül+kroze ağırlığı
M1 = Krozenin ağırlığı
m =  Alınan  örneğin miktarı
 
Eğer sonuç kurumaddede isteniyorsa yukarıdaki değer ( 100/ Km) ile çarpılır

           
Km = Örneğin  100 gramının içerdiği kurumadde  miktarı

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(29514 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Mutluluk elin erişebileceği çiçeklerden bir demet yapma sanatıdır.B.Goddar

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi