Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Fındık Gal Sineği Mücadelesi
Fındık Gal Sineği
(Mykomyia Coryli)
FINDIK GAL SİNEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI
Erginler 1.8-2 mm boyunda, kırmızı renkli ve narin yapılı sineklerdir. Kışı larva döneminde ve toprakta kokon içinde geçirir. Martta pupa olur ve çıkışın önemli bir bölümü nisan ayında oluşur. Yumurtalar yeni sürgün tomurcuklarının uç kısmına ve korunmuş yerlere bırakılır. Ergin çıkışından 3 - 4 hafta sonra ilk galler görülür. Galler yaprakta damarlar boyunca, meyvelerde ise zuruf üzerinde oluşur. Gal içerisinde olgunlaşan larvalar bir çisi veya yağmurdan sonra toprağa inerek ertesi ilkbaharda ergin olarak çıkarlar. Fındık gal sineği yılda bir döl verir.
FINDIK GAL SİNEĞİ ZARAR ŞEKLİ
Zararı larvalar yapmaktadır. Bunlar yaprakta damarlar boyunc, çotonakta, yeşil zuruf üzerinde ya da sürgünlerin uç kısımlarında galler oluşturarak zararlı olurlar.
FINDIK GAL SİNEĞİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER
Fındık
FINDIK GAL SİNEĞİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ
KİMYASAL MÜCADELE
- İlaç uygulamaları koruyucu yapıldığından ilaçlanacak bahçelerin bir yıl önce belirlenmesi gerekir.
- Galerilerin iyice belirgin olduğu mayıs ayı içinde 10 da’ lık bir bahçede 10 ocakta birer dal seçilip dal adedi ve tüm çotanaklar sayılır.
- Bu çotanaklarda tek bir gal olsa bile bulaşık olarak kabul edilir.
- Bahçedeki % bulaşıklık (yüzdesi) bulunur. % 50 bulaşıklık durumunda kimyasal mücadeleye karar verilir.
FINDIK GAL SİNEĞİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI
Etkili madde adı ve oranı | Formülasyonu | Doz 100 lt suya | İlaçlama ile hasat arası süre (Gün) |
Omethoate 565 g/l | SL | 150 ml | 21 |
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Fındık Gal Sineği 1 112 kb
- Fındık Gal Sineği 2 813 kb
Siyah Gül Dünyada Sadece Şanlurfanın Halfeti İlçesinde Yetişir. Dalından Koparıldığından İtibaren Kırmızıya Dönüşür Ve Kokusu Kaybolur.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri