• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Fındık Kızılağaç Böceği Zararlısı (Lymantria Dispar L.)

Fındık Kızılağaç Böceği Zararlısı (Lymantria Dispar L.)

Fındık Kızıl Ağaç Böceği

(Lymantria Dispar L.)

 

FINDIK KIZIL AĞAÇ BÖCEĞİ TANIMI
 
Kızılağaç böceği, parlak mor görünüşlü, mavi renkte 7 mm. boyundadır. Larvalar siyah renkte az tüylü ve 12 mm kadardır. Kışı kuytu, korunaklı yerlerde ve toprakta geçiren erginler ilkbaharda havalar ısınınca fındık tepe yaprakları üzerinde görülürler.

Fındık Kızılağaç Böceği

Mayıstan sonra kızılağaçların gölgede kalan dip yapraklarını tercih ederler. 15-20 gün beslendikten sonra çiftleşen dişiler yumurtlamaya başlarlar. Yumurtlama süresi 1.5 ay kadardır. Bu sürede 1 dişi ortalama 600 yumurta bırakır. Yumurtalar yaprak alt yüzünde gruplar halindedir. Kuluçka süresi ortalama 7 gündür.

 

Yaprak alt yüzünde toplu olarak beslenen larvalar 3 gömlek değiştirip 25-30 günde olgunlaşırlar. Olgunlaşan larvalar toprağa iner ve hazırladığı yüksük içerisinde pupa olurlar. Bunlardan temmuz ve ağustos ayında erginler çıkar. Bir kısım erginler ikinci döl verirler. İkinci döl larvaları eylülde toprağa girip ergin olurlarsa da burada kışı geçirirler. Diğer erginler muhtelif korunaklı yerlerde kışlarlar.
 

FINDIK KIZIL AĞAÇ BÖCEĞİ YAŞAYIŞ
 
Erginler yapraklarda 3-5 mm çapında delikler açarlar. Larvalar ise yaprağın ince damarlarına dokunmaksızın alt yüzünden kemirerek onu bir dantel haline getirirler. Salgın yıllarında kızılağaç ve fındıklar çok şiddetli zarar görürler. Kızılağaç böceği, 5-10 yılda bir çok dar alanlarda salgın yaptığından önemli bir zararlı değildir. Genellikle Karadeniz sahil şeridinde yaygındır.
 

FINDIK KIZIL AĞAÇ BÖCEĞİ İLAÇLAMA ZAMANI

İlaçlamanın gerekli olup olmadığını saptamak için; 1-10 dekar. büyüklüğündeki bahçelerden 10'ar, 10-30 dekar büyüklükteki bahçelerden 20 şer, 30 dekardan büyük bahçelerden de 30'ar ocak 3x3.5m. boyutlu beyaz bir örtü üzerine silkelenmelidir. Ocak başına 3 ve daha fazla ergin düşen bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır. Bu bahçelerde ilaçlamaya, nisan ayı sonlarında başlanmalıdır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Ahmet

28.04.2016 17:01:54

Bu zararlıya karşı ilaç önerisi istiyorum.

(78042 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür. Ama kimse önce kendisini değiştirmeyi düşünmez.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi