• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Orman Ağaçları Ne Zaman Dikilir?

Orman Ağaçları Ne Zaman Dikilir?

Fidan ne zaman ve nasıl dikilir?

Fidanlar genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilirler. En uygun dönem kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbaharda dikmektir. Fidanlar ilkbaharda gövdelerine su yürümeden önce yerlerine dikilmiş olmalıdırlar.

Fidan ne zaman ve nasıl dikilir?

Fidan dikerken nelere dikkat edilmeli?

Fidan kökleri güneşe ve rüzgara karşı korunmalıdır. Fidan dikerken kökler kıvrılıp, dönmemeli, toprakta hava boşluğu kalacak biçimde sığ veya derin dikilmemelidir. Dikilecek fidanın 20 cm' den uzun olan kökleri önceden kesilmelidir. Tüplü ve kaplı fidanlar naylon ve kaplarından mutlaka çıkarıldıktan sonra dikilmelidir.

 

Tüplü meyve fidanı ne zaman dikilir?

Saksılı ve tüplü fidanlar kar, don olmamak şartıyla yılın 12 ayı dikilebilir. Çıplak köklü fidanlar ise sonbaharda fidanların yapraklarını döktükten sonra tomurcukların kabarmaya başlayacağı zamana kadar kar, don olmayan dönemlerde dikilebilir.

 

Açık kök meyve fidanı ne zaman ekilir?

Açık köklü fidanların kökleri açıktadır. Bu tip fidanlar özellikle kış aylarında dikilir. Kasım sonunda yani sökümler başladıktan itibaren mart ayına kadar dikimleri yapılabilir. Bu fidanlar için en uygun dikim zamanı aralık ayıdır.

 

Meyve ağaçları kaç metre ara ile dikilir?

Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.

 

1 dönüme kaç meyve ağacı dikilir?

Bir dönüme 25-30 arası kayısı, erik, bademi, zeytin ve 10 ile 20 adet arasında ceviz fidanı dikebilirsiniz. Kayısı fidanı , erikfidanı, badem fidanı, klasik anaçlı olmak zorundadır.Fidanlar arası 6 metre sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikim yapılabilir.

 

Orman ağaçları ne zaman dikilir?

Genel olarak fidan dikim zamanı için yaprağını döken çeşitler sonbahar mevsiminde dikilmelidir. İğne yapraklı ağaçlar ile her zaman yeşil kalabilen yeşil yapraklı ağaçların dikimi ise genellikle ilkbahar mevsimi boyunca uygun olacaktır.

 

Ocak ayında fidan dikilir mi?

Kırdar, fidan dikim zamanı ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu “Fidan Mart'ta dikilir diye bir kural yok” “Fidan dikimleri sonbaharda başlar, Nisan'a kadar devam eder” “Tüplü fidan istenilen zaman dikilebilir”

 

Yazın meyve fidanı dikilir mi?

Meyve ağacı ne zaman dikilir, meyve fidanı ne zaman dikilir: Meyve ağacı dikme zamanı; ekim ayından başlayarak, nisan ortasına kadar; meyve ağaçları için ideal dikme zamanıdır. Sadece, soğuğa dayanıksız olan ve sıcağı seven şeftali ve kayısı ağaçları dışında, mart ortasında bile meyve ağacı dikilebilir.

 

Ağaç yer değişimi ne zaman yapılır?

Sonbahardaki hava koşulları, don ve sert donlar ulaşmadan önce, yeni bitki ve ağaçlar dikmek için idealdir. Sonbaharda bir bitkiyi ya da ağacı yuvasına koyarken yaşanacak "nakil şoku" daha azdır. Bu dönemde Dünya güneşten daha uzaktadır ve sıcaklık daha düşüktür.

 

Fidan Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Fidan çukurlarınızı mümkünse 1 ay önceden açınız

Köklü fidan için;

  1. 1. Kuracağınız bahçenin projesini yaptırın ve fidanların dikim yerlerini kireç veya çubuk ile belirleyin.
  2. 2.Çukurları en az 50-50 cm veya 90-90 cm açın.
  3. 3.Çukurdan çıkan toprağı dışarıda bırakın. Yüzeyden yanmış toprağa bir avuç leonardit kökenli organik gübre gübreyi karıştırın çukura tekrar doldurun.Hayvan gübresi kullanmayınız.Kullanırsanız steril olması gerekir.
  4. 4.Dikilecek fidanın kök ve tepe budamasını yapın.
  5. 5.Doldurduğunuz çukurdan fidanın kök çevresine göre kürek ile yer açın ve fidanı yerine koyun. Köklerini ört ve ayak tabanı ile iyice sıkıştırın.
  6. 6.Fidanın rüzgardan etkilenmemesi için çıta ile bağlayın.
  7. 7.Toprak kuru ise can suyu verin.

 

Tüplü fidan Dikimi için:

  1. 1.Yukarıda yazılı olan 1,2,ve 3.maddelerin aynısını uygulayın.
  2. 2.Doldurduğunuz çukurdan fidanın torbası büyüklüğünde yer açın.
  3. 3.Torbadaki toprağı dağıtmadan poşeti keserek çıkartın ve fidanı yerine koyun.
  4. 4.Çevresindeki kalan boşluğu el ile doldurun ve eski kesinlikle toprağa sıkıştırmadan öylece bırakın.
  5. 5.Rüzgardan etkilenmemesi için çıta ile bağlayın ve can suyu verin.Bağlama isi 8 rakamı şeklinde olmalıdır.
KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi