Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kıbrıs Limonu
- Sorhocam
- Tarımsal Bilgiler
- Faydalı ve Pratik Bilgiler
- 1 dosya
- 1 resim
- 2 yorum
- 10750 okunma
Limon ağaçları, laymlardan sonra turunçgil tür ve çeşitleri içerisinde düşük sıcaklıklara en hassas olanıdır. Ticari limonların dağılışı ve başlıca üretim alanları en düşük sıcaklıkları -4˚C’nin üstünde olan yarı kurak ve kurak subtropik bölgeler arasında sınırlıdır. Limon genellikle kuzey ve güney yarım kürenin subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilen bir türdür.
Limon, astıma ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor.Sarı, oval, bir ucu kabarık limonun görünüşü çekici olduğu kadar da karakteristiktir. Ancak hepimiz limonu hoş dış görünüşü uğruna değil, hemen her derde deva ekşi, asitli suyu için alırız. Limonun ekşiliği, dildeki tat gözeneklerini uyarıp tükürük salgılanmasını artırır.Birkaç damla limon suyu, yiyeceklerden sayısız tat nüansları algılamamızı sağlar. Yediğimiz hemen her yiyecekte, çok az miktarlarda da olsa limon asidi bulunur; aksi takdirde, o yiyecekleri tatsız, yavan olarak algılarız. Limon suyu ya da limon kabuğunun tadı;sebzelerin, et ve tatlıların lezzetini güçlendirir.
Ülkemizde ticari olarak yetiştiriciliği yapılan bazı limon çeşitleri aşağıda belirtilmiştir. Bunlar ;
Lamas Limonu
Bu çeşit, ekoloji seçici olduğunda Türkiye' nin Akdeniz Bölgesindeki Mersin ilinin batısında (Erdemli-Silifke) özel bir bölgede yetiştirilebilmektedir. Meyvesi orta büyüklükte, silindirik, boyun halkalı ve belirgin memelidir. Meyve kabuğu sarı renkli üstün tat ve kokuya sahip sulu bir limon cinsidir, düzgün ve parlaktır. Lamas, uygun koşullarda dokuz ay süreyle depolanabilmektedir. Türkiye’de üretilen en kaliteli limon çeşididir.
- Meyve Çapı: 60-65 mm
- Menşei: Anavatanı bilinmemektedir.
- Saptama Yılı: Bilinmiyor
- Meyve Kabuğu: Meyve kabuğu açık yeşil-sarı veya limon sarısı
- Meyve Eti: Meyve eti pürüzsüz, parlak
- Meyve Şekli: Meyve şekli uzun, silindirik, hafif boyunlu halka mevcuttur.
- Meyve Ağırlığı: 110-120 gr
- Kabuğun Ete Bağı: Sıkı
- Usare Miktarı: %34,96
- Çekirdek Miktarı: 3-5
- Puflaşma: Geç hasat dönemlerinde puflaşma görülür.
- Olgunlaşma/Hasat Dönemi: Kasım-Şubat orta mevsim
İtalyan Memeli - Kara Limon
Adından da anlaşılacağı gibi İtalyan kökenli olduğu sanılan, Türkiye’ ye giriş tarihi bilinmeyen en eski yerli limon çeşitlerimizdendir. Doğu Akdeniz bölgesinde “İtalyan memeli”, Batı Akdeniz bölgesinde “Demre Dikensiz” ve “Kara Limon” olarak adlandırılır. Türkiye’ de en çok üretilen çeşitlerden biridir. Çok verimli olan bu limon her yıl boyu düzenli olarak ürün verir
Enterdonat Limon
En erkenci bir tür olan Enterdonat, dünyada en çok Türkiye' nin Doğu Akdeniz Bölgesi' nde yetiştirilmektedir. Dünyanın en fazla Enterdonat üreten ülkesi 450.000 ton ile Türkiye' dir. Meyvesi büyük, uzun ve silindirik biçimindedir. Meyvenin en belirgin özelliği, meme başının yana yatık olmasıdır. Meyve kabuğu, düzgün, açık yeşil renkli ve parlaktır. Çekirdek sayısı az olan meyvenin eti, yeşilimsi sarı renktedir. Erkenci bir tür olduğu için depolamaya elverişli değildir. Ağaçları orta kuvvetli ve dikensize yakındır. Periyodisiteye eğilimi vardır. İhracat dönemi; eylül - ekim - kasım – aralık aylarıdır.
- Anavatanı : Nizza - Sicilya
- Kabuğu : Açık yeşil, parlak ve ince
- Eti : Yeşilimsi, sarı
- Şekli : Geniş uzun, silindirik
- Çapı : 55 - 60 mm
- Ağırlığı : 105 - 110 gr
- Kabuğun Ete Bağlılığı : Orta
- Usare Miktarı : % 31 - 39
- Çekirdek Sayısı : 6 - 7 (Meyve başına)
- Puflaşma : Geç hasat edilirse görülür
- Olgunlaşma / Hasat : Eylül - Ekim
- Periyodisite : Eğilimi vardır.
Kütdiken Limon
Türkiye' de üretilen en eski limon çeşidi olup üretimi ve depolaması en fazla yapılan bir çeşittir. Çok üstün meyve kalitesine sahiptir. Meyve kabuğu düzgün, parlak, meyve etine sıkı bağlı, yeşil sarı veya limon sarısı renktedir. Meme kısmı fazla gelişmemiştir. Meyve elips şeklindedir. Çekirdeklidir. Bol sulu ve yüksek asitlidir. Yüksek verimlidir ve düzenli meyve verir. Ağaçları orta kuvvette büyür. Meyvelerin ağaç üzerinde dağılımı düzgündür. Orta mevsim çeşididir.
- Anavatanı : İtalyan femminello seleksiyonu olduğu sanılmaktadır.
- Kabuğu : Açık yeşil,sarı düzgün ve parlak
- Eti : Sarı
- Şekli : Elips şeklinde,meme kısmı az gelişmiş
- Çapı : 60 - 65 mm
- Ağırlığı : 120 - 125 gr
- Kabuğun Ete Bağlılığı : Sıkı
- Usare Miktarı : % 32,96
- Çekirdek Sayısı : 10
- Puflaşma : Yok
- Olgunlaşma / Hasat : Kasım - Şubat
- Periyodisite : Yok
Kıbrıs Limonu
Bu limon çeşidi daha çok Alanya, Anamur yöresinde yaygındır. 1920’lerde Kıbrıs’ tan getirildiği sanılmaktadır. Meyve kabuğu sarı renkli, parlak, düzgün, dalgalı ve kalınlığı 5,24 mm' dir. Meyveleri oval-silindirik şekillidir. Sap kısmında belirgin sayılabilecek bir boyun olmasına karşın limonlara özgü ''meme" yok denecek kadar küçüktür. Çeşidin en belirgin özelliği budur. Kalitesi yüksek bir yerli limon çeşididir. Asit içeriği % 7-10 civarındadır. Çok erken ürüne yatan bu çeşidin ağaçları oldukça verimlidir. Meyveler kasım ayı ortalarından itibaren olgunlaşır; ancak, depolamaya fazla elverişli değildir. Ağaç kuvvetli ve dik büyür.
Lizbon Limonu
En erkenci bir tür olan Enterdonat, dünyada en çok Türkiye' nin Doğu Akdeniz Bölgesi' nde yetiştirilmektedir. Dünyanın en fazla Enterdonat üreten ülkesi 450.000 ton ile Türkiye' dir. Meyvesi büyük, uzun ve silindirik biçimindedir. Meyvenin en belirgin özelliği, meme başının yana yatık olmasıdır. Meyve kabuğu, düzgün, açık yeşil renkli ve parlaktır. Çekirdek sayısı az olan meyvenin eti, yeşilimsi sarı renktedir. Erkenci bir tür olduğu için depolamaya elverişli değildir. Ağaçları orta kuvvetli ve dikensize yakındır
Mayer Limonu
Mayer’in diğer limon çeşitlerinden farklı bir özelliği maxsimum 2,5-3m boyunda olmaları, keza meyveden başını kaldırıp da boya gitmeye zamanı yok gibidir. Taze güz sürgünleri de olmadığından dona karşı diğer çeşit limonlara nazaran daha dayanıklı olmaktadır. Yediveren çeşiti, yılın her mevsiminde meyve vermekte olup bol güneşli ve gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olmadığı iklimi sevmektedir. Sıfır derecede taze filizler kurur, dikimden itibaren 2-3 yıl kış soğuklarına karşı naylon altına alınmalı, kök çevresi çuval parçalarıyla, samanla ve talaşla dona karşı korunmalıdır. Portakal limon karışımı bir tadı mevcuttur. Mayer limon dikildikten 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Bazı meraklı veya istekli insanlarımız bu mayer limonları saksıda yetiştirip meyve almaktadır. Evlerin güneş gören balkonlarında rahatlıkla yetişebilir.
- Anavatanı : ABD
- Kabuğu : Sarı,düz,parlak ve ince kabuklu
- Eti : Gevrek,sulu, açık sarı
- Şekli : Hafif basık, yuvarlak
- Çapı :
- Ağırlığı : 120 gr
- Kabuğun Ete Bağlılığı : Sıkı
- Usare Miktarı : % 38,61
- Çekirdek Sayısı : 2 - 3
- Puflaşma : Yok
- Olgunlaşma / Hasat : Eylül - Ekim
- Periyodisite : Yok
Misket Limonu
Türkiye’ de yeşil limon veya Misket limon olarak bilinir. Muhteşem bir tadı vardır, mojito gibi kokteyl ve içeceklerin yapımında tüketilir. Yemek ve tatlılarda tatlandırıcı olarak da kullanılır.
Molla Mehmet Limonu
Türkiye' de daha çok Mersin ilinde yaygındır. Kökeni üzerinde belirgin bir bilgi yoktur. Meyveleri sarı renklidir. Kabuk girintili çıkıntılı, orta kalınlıktadır ve kalınlığı 5,54 mm' dir. Meyvenin sap tarafında belirgin bir boyun bulunur. Meme, küt ve kaba yapılıdır. Suda çözünebilir kuru madde miktarı % 8-10, titre edilebilir asit içeriği % 6-10' civarındadır. Çok önemli bir yerli limon çeşididir. Uçkurutan hastalığına (Phoma tracheiphila) göreceli dayanıklılığı vardır. Yüksek verimli ve oldukça düzenli ürün verir.
Zagara Bianca Limonu
Zagara bianca eski zamanlardan beri bilinen ve bugün Sicilya'da hala yaygın olarak yetiştirilen bir Femminello Comune çeşidinin bitkisel bir mutasyonudur. İtalya'daki ekili alanın neredeyse % 70'ini kapsayan en önemli limon grubudur. Adı, tamamen portakallara benzeyen çiçeğin beyaz karakteristik renginden türemiştir. Bu durum, özellikle diğer verimli çeşitlerden hem beyaz olan çiçeklerin rengi hem de tipik morumsu renk yerine portakal rengi gibi çekici bir soluk yeşil olan genç sürgünleri arasında farklılık gösterir.
Zagara Bianca , meyvelerin yüksek kalitesi, uç kurutan hastalığına karşı yüksek tolerans ve sürekli üretim oranı nedeniyle en çok beğenilen çeşitlerden biridir.
Meyveler orta boylu (130-160 g) ve elips biçimlidir. Kabuğu orta kalınlıkta, ince bir şekilde batık yağ bezleri ile oyulmuş ve tam olgunlukta sarı renktedir. Meyve eti açık yeşilimsi sarıdır, düşük tohumlu veya çekirdeksiz, sulu ve çok asitlidir (%6).
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Önemli Limon Çe?itleri 182 kb
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri