• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Bitkilerde Bakırın Metabolik Işlevleri Nelerdir?

BAKIR

Bitkilerin Bakır Alımı: Bakır bitkiler tarafından temelde Cu2+ iyonu şeklinde alınır.Bitkiler doğal ve yapay organik bileşikler şeklindeki bakırı da aldıkları gibi yaprakları aracılığıyla bakır tuzlarını ve komplekslerini alırlar. Bitkiler bakırı çok küçük miktarlarda alırlar. Bakır alımında demir, manganez, çinko ve nikel gibi ağır metaller arasında rekabet söz konusudur.

 

Bitkilerin Bakır İçerikleri: Bitkilerin bakır içerikleri Fe, Mn ve Zn içeriklerine göre daha azdır . Kuru madde ilkesine göre bitkilerin Cu içeriği 5-20 mg/kg arasındadır.

 

Bitkilerde Bakırın Metabolik İşlevleri: Bakır bitkilerin köklerinde yoğunlaşır, azot metabolizmasında, proteinlerin kullanılmasına görev yapar. Çeşitli enzimlerin bir yapı taşıdır. Karbonhidrad ve protein kullanan enzimlerin bir parçasını teşkil eder. Vitamin, karbonhidrat ve protein sentezi, fotosentez ve solunum gibi çok sayıda kompleks olaylarda görev alır. Bitkilerin üreme organlarının ve verim yönünden bitkilerin gelişmesinde büyük önem taşır.

 

Bitkilerin Bakır Kaynakları:

 

Toprak;Yer kabuğunun Cu içeriği 55-70 mg/kg arasında değişir.Tarım topraklarında toplam Cu miktarı ise 1-50 mg/kg dir.

 

Gübreler; Organik ve kimyasal gübreler bakır kaynağı olarak başarılı şekilde kullanılmaktadır. Ahır gübrelerinde en fazla tavuk gübresi bakır içermektedir.Bakır kaynakları içerisinde suda çözünürlüğü yüksek göreceli olarak ucuz ve kolay bulunabilir olması nedeniyle Bakır sülfat (350 g/kg) en fazla ve en yaygın şekilde kullanılmaktadır.Bundan başka bakır klorür (470 g/kg), bakır kileyt (130 g/kg) diğer gübrelerdir

 

Bitkilerde Bakır Noksanlığı: En belirgin noksanlık belirtileri genç yapraklar durgunluk geçirmiş ve bozuk şekilli gözükür. Yapraklar daralır ve hafifçe uzar. Yaprak kenarları dalgalı bir şekil alır. Noksanlığında sürgün uçlarında kuruma meydana gelir ve terminal yapraklarda kahverengi benekler oluşur.

 

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Hekimlerin yaptığı en büyük hata ruhu düşünmeden yalnız bedeni tedaviye teşebbüs etmeleridir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi