• notifications1
  • menü

Bugün : 21 Eylül 2024 Cumartesi

Ceviz Antraknozu Hastalığı 

(Gnomonia Leptostyla)

 

CEVİZ ANTRAKNOZU HASTALIK BELİRTİSİ

Hastalık, ceviz ağaçlarının yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında belirti oluşturur. Daha çok yaprak ve yaprakçık hastalığı olmasına rağmen, çok hasta meyvelerin yeşil kabuğundan meyve içine de geçer ve depolama sırasında diğer etmenlerin de saldırmasıyla meyveler çabucak çürür. Hastalık, genç yaprakların yaprakçıkları yarı büyüklüğünü geçtikten sonra lekeler oluşturur. Lekeli yerlerde renk açılmaları oluşur. Daha sonra bu kısımlar sarımsı bir hale ile çevrilir.

Ceviz Antraknozu Hastalığı

Lekenin ortası kahverengileşir. Bu lekeler zamanla birleşerek yaprakçığın belirli bir kısmınıveya tamamını kaplar. Böyle ağaçlar yapraklarını erkenden döker. Hasta meyvelerin lekeli kısmı kaldırıldığında sert kabukları üzerinde de koyu lekeler görülür. Böyle meyveler depolama sırasında çabucak çürür. Geç dönem soğukları ilkbaharda ilk çıkan yaprakları kavurduğu yıllarda, ilk belirtilerin görülüşü gecikir ve miktarları da az olur. Hastalık, gelecek yıllara ait sürgün ve meyve oluşumunu olumsuz yönde etkiler ve verim düşüklüğüne neden olur.

 

CEVİZ ANTRAKNOZU HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER:

Ceviz

 

CEVİZ ANTRAKNOZU MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Ceviz Antraknozu Hastalığı Kültürel Önlemler

Yere dökülen yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Üzerinde hastalığın lekeleri ve derince yaraları bulunan önceki yıllara ait dallar da budanıp uzaklaştırılmalıdır

 

CEVİZ ANTRAKNOZU KİMYASAL MÜCADELE İLAÇLAMA ZAMANLARI

  1. 1. İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönemde,
  2. 2. İlaçlama: Yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,
  3. 3. İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde,
  4. 4. ve diğer ilaçlamalar meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır

 

ANTRAKNOZ HASTALIKLARI

 

KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR ve DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arasındaki süre (Gün)
Maneb %80 WP 300 g 21

 

CEVİZDE GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi