• notifications1
  • menü

Bugün : 15 Ekim 2024 Salı

Ceviz Bakteriyel Yanıklığı Hastalığı (Xanthomonas Arboricola Pv Juglandis)

Ceviz Bakteriyel Yanıklığı Hastalığı (Xanthomonas Arboricola Pv Juglandis)

Ceviz Bakteriyel Yanıklığı 

(Xanthomonas Arboricola Pv Juglandis)

 

CEVİZ BAKTERİYEL YANIKLIĞI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Xanthomonas arboricola pv. juglandis, 0.4-0.7x0.7-1.8 μm boyutlarında, Gram negatif, polar kamçılı, çubuk biçimli ve aerobik bir bakteridir. Bakterinin gelişebildiği optimum sıcaklık 28-32 °C, maksimum 37 °C, minimum 5-7 °C'dir. Etmen, kışı enfekteli uyur (dormant) gözlerde geçirir.

Primer enfeksiyonlar ilkbaharda bakterinin bu tomurcuklarda çoğalarak sürgünlere ve meyvelere geçmesiyle oluşur. Sekonder enfeksiyonlar ise etmenin yağmur damlaları ile yayılmasıyla gerçekleşir. Sekonder enfeksiyonlar sonucu sürgünler üzerinde oluşan kanserlerde de bakteri kışlayabilir.

Genç sürgünler aktif olarak yeşil renkli ve sulu yapıda oldukları dönem boyunca etmen tarafından enfekte edilebilir. Yapraklarda hücreler arası boşlukta bulunan bakteri nemli havalarda sızıntı halinde yaprak yüzeyine çıkar. Hastalık bu sızıntıdaki bakterilerle yayılır.

 

Havaların kurak gitmesi durumunda bu sızıntı kuruyup kalacağı için hastalığın yayılması da durur. Bir kez bitki dokusuna girince de 10-15 gün içerisinde hastalığın tipik belirtileri oluşur. Hastalık etmeni cevizde zararlı olan Chromaphis juglandicola ve Eriophyes erineus tarafından yayılabilir.

 

CEVİZ BAKTERİYEL YANIKLIĞI BELİRTİLERİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Hastalığın ilk belirtileri yapraklarda görülür. Bakteri yaprağın bütün dokularına (parankima, orta damar, yan damarlar, damarcıklar ve yaprak sapı) saldırır. Parankimada birkaç milimetrelik kahverengi-siyah lekeler oluşturur. Bu lekeler küçük bir nokta boyutundan damarlarla sınırlı 2-3 mm'lik köşeli lekelere dönüşür. Sayısız lekeler ve çizgi şeklindeki oluşumlar yaprak yüzeyini tamamen kaplayarak yaprakta şekil bozukluklarına ve deformasyonlara neden olur. Genç sürgünler hastalıktan daha çok etkilenir. Bazen sürgün ucunda ölüm meydana gelir.

Ancak genelde sürgün boyunca farklı büyüklükte, sürgünü sarabilen lezyonlar oluşur. Sürgünü saran bu lezyonlar yüzeysel olurlar veya öze kadar ulaşarak kanser oluştururlar. Nemli havalarda kanserlerden çıplak gözle görülmeyen, ancak inokulum kaynağı oluşturan bakteriyel akıntı çıkmaktadır. Özellikle erken ilkbahar donlarından sonra yeşil sürgün ve tomurcuklarda yanıklık belirtisi çok karakteristiktir. Ceviz henüz fidan döneminde hastalığa yakalanırsa bütünüyle kuruyup ölebilir. Daha yaşlı ağaçlarda ise hastalık genç sürgünlerde kurumalara neden olur.

 

Hastalıklı bitkide erkek ve dişi çiçekler bütünüyle kararır ve kurur. Bu çiçeklerin bakteri ile enfekteli polenleri hastalık etmenini yayabilir. Meyveler ise oluşumlarının başında, oldukça duyarlıdır. Meyve yüzeyinde küçük, başlangıçta yağ yeşili, daha sonra siyahlaşan ve hafif çökük lekeler görülür. Zamanla bu lekeler yaygınlaşarak çürüklere neden olurlar. Meyvedeki lekeler çoğu kez kabukla sınırlı kalmaz, cevizin iç kısımlarına da yayılır. Cevizin rengi değişerek tadı acılaşır. Meyveler küçükken enfeksiyona uğrarsa önemli oranda meyve dökümü gözlenir. Yaprak ve meyvelerdeki belirtiler ceviz antraknozu belirtileri ile karıştırılabilir. Etkilenen ceviz plantasyonlarında %50 'nin üzerinde ürün kaybı olabilmektedir.Ülkemizde özellikle Marmara bölgesinde ceviz yetiştirilen alanlarda görülmektedir.

 

CEVİZ BAKTERİYEL YANIKLIĞI KONUKÇULARI

Konukçusu cevizdir.

 

CEVİZ BAKTERİYEL YANIKLIĞI MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler

  1. Hastalıklı sürgün ve dallar kesilerek imha edilmelidir.
  2. Erken dönemde dökülen hastalıklı meyveler toplanarak imha edilmelidir.
  3. Yaprak ve toprak analizleri sonuçlarına göre gübreleme yapılmalı, fazla azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.
  4. Hava sirkülâsyonunu sağlayacak şekilde budama yapılmalıdır.

 

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı

İlk ilaçlamalara yaprak tomurcuklarının patlama döneminde başlanır ve kullanılan ilacın etki süresi göz önünde bulundurularak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilir.

 

Kullanılacak Alet ve Makineler

İlaçlamalarda hidrolik veya motorlu bahçe pülverizatörleri kullanılmalıdır.

 

İlaçlama Tekniği

İlaçlama, rüzgârsız havalarda ve bitkinin tüm yüzeyinde iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

 

CEVİZDE GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Halil Şimşek

24.06.2017 10:37:29

hava şartları ve ilkbaharda attıgım bordo bulamacı ile bir defa attıgım bakırlı ilac nedeni ile bakteriyel yanıklık belirtisi yok. cevizler normal ebadına (BOYUNA) GELDİ.bakteryel yanıklık icin ilaçlama yapmam gerekir mi

Admin

8.06.2016 06:33:27

Bilgi@sorhocam.com adresine agacin genl gorunumu ve yapragin alttan ve ustten cekilmiş resmini gonderebilirseniz yardimci olalim. Ya da sitemiz uzerinden ceviz diye arama yaparak hastalik ya da zararlinin oluşturduğu simptinlar hakkinda bilgi edinebilirsiniz.

Nurettin Çelik

8.06.2016 05:01:17

2 yaşında chandler ve fernor ceviz fidanlarım var. yaprakları zayıf. yapraklarında siyah lekeler var. hangi ilacı kullanmalıyım. nasıl kallanmalıyım bilgi verirseniz sevinirim.

(94866 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Kaju Olarak Bildiğimiz Meyve Aslında Kaju Meyvesinin Sapıdır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi