FSC (Forest Stewardship Council) belgelendirme maliyetleri, büyük ölçüde kuruluşun türüne (Orman Yönetimi mi yoksa Gözetim Zinciri mi), büyüklüğüne, coğrafi konumuna ve karmaşıklığına göre değişkenlik gösterir.

Maliyetler temel olarak üç ana bileşene ayrılır:

1. ⚙️ Kurulum ve Hazırlık Maliyetleri

Bu maliyetler, kuruluşun sertifikaya hazırlanma aşamasında ortaya çıkar:

• Danışmanlık Ücretleri: Kuruluşun FSC standartlarına uygun bir sistem (prosedürler, dokümantasyon, eğitim) kurmasına yardımcı olmak için dışarıdan alınan profesyonel danışmanlık hizmetlerinin maliyeti. Bu, özellikle ilk defa sertifika alan veya karmaşık tedarik zincirine sahip firmalar için önemli bir giderdir.

• Eğitim Maliyetleri: Personele FSC standartları, sorumlulukları ve Gözetim Zinciri (CoC) takibi konusunda verilen eğitimlerin maliyeti.

• Dokümantasyon ve Süreç Geliştirme: Yeni prosedürler, talimatlar ve kayıt formları hazırlamak için harcanan kurum içi işgücü ve materyal maliyetleri.

2. 📝 Belgelendirme Kuruluşu Ücretleri (Sertifikasyon Maliyetleri)

Bunlar, sertifika veren akredite kuruluşa ödenen zorunlu ücretlerdir:

• Denetim Ücreti: Kuruluşun sisteme uygunluğunu kontrol etmek üzere yapılan denetim (tetkik) hizmetinin maliyetidir.

• İlk Belgelendirme Denetimi: En kapsamlı denetimdir ve en yüksek ücrete sahiptir.

• Yıllık Gözetim Denetimi: Sistemin devamlılığını kontrol eden zorunlu denetimlerdir ve genellikle ilk denetimden daha kısa ve uygun maliyetlidir.

• Yeniden Belgelendirme Denetimi: Genellikle 5 yılın sonunda yapılan ve sistemin baştan sona tekrar değerlendirildiği denetimdir.

• Seyahat ve Konaklama Giderleri: Denetçilerin kuruluşa ulaşımı ve konaklaması ile ilgili masraflar. Bu, orman yönetim belgesi (FM) denetimlerinde, denetlenecek alanın büyüklüğüne ve coğrafi dağınıklığına göre önemli ölçüde artabilir.

3. 💵 FSC Lisans Ücretleri (Yıllık Ücretler)

FSC sisteminin işletilmesini finanse etmek amacıyla sertifika sahiplerinden alınan zorunlu yıllık lisans ücretleridir:

• Yıllık Lisans Ücreti (Annual Fee): Bu ücret, firmanın yıllık cirosu veya FSC sertifikalı ürünlerin satışından elde edilen ciro gibi ekonomik göstergelere göre belirlenen kayar bir skalaya (sliding scale) tabidir. Büyük cirolu şirketler daha yüksek, küçük cirolu şirketler daha düşük ücret öderler.

• Not: Bu ücret, belgelendirme kuruluşu tarafından alınan denetim ücretlerinden farklıdır ve doğrudan FSC Uluslararası'na ödenir.

Özet: Bir KOBİ için basit bir Gözetim Zinciri (CoC) belgelendirmesinin toplam maliyeti, küçük birimler için yıllık birkaç bin dolardan başlayabilirken; binlerce hektarlık bir orman alanını kapsayan Orman Yönetimi (FM) belgelendirmesi veya çok uluslu şirketlerin karmaşık CoC sistemleri için maliyetler on binlerce doları bulabilir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?