Fsc Orman Yönetim Belgesi Nedir?
FSC (Forest Stewardship Council) Orman Yönetim Belgesi (Forest Management - FM), bir orman alanının, FSC tarafından belirlenen sürdürülebilir orman yönetimi standartlarına uygun olarak yönetildiğini kanıtlayan uluslararası bir sertifikadır.
🌳 Temel Tanım ve Amaç
FSC Orman Yönetim Belgesi, yalnızca odun üretimini değil, aynı zamanda orman ekosisteminin ve sosyal yapının korunmasını da güvence altına alır.
-
Amaç: Ormanların, çevresel açıdan uygun, sosyal açıdan faydalı ve ekonomik açıdan uygulanabilir bir şekilde yönetildiğini tescil etmektir.
-
Kapsam: Bu sertifika, orman yönetiminden sorumlu olan orman sahiplerine veya işletmecilerine verilir. Sertifikalı ormanlardan elde edilen ahşap ürünleri, zincirin devamı için FSC Gözetim Zinciri (CoC) belgesine sahip işletmelere satılabilir.
✅ Sertifikanın Sağladığı Güvenceler
Bir orman alanının FSC FM belgesine sahip olması, aşağıdaki kritik gerekliliklerin yerine getirildiğini gösterir:
-
Çevresel Koruma: Orman içindeki biyoçeşitliliğin (hayvan ve bitki türleri) korunması, tehlike altındaki türlerin ve kritik ekosistemlerin muhafaza edilmesi.
-
Sosyal Fayda: Orman işçilerinin haklarının, çalışma koşullarının ve güvenliğinin sağlanması; yerel halkın ve yerli toplulukların geleneksel ve yasal haklarına saygı gösterilmesi.
-
Ekonomik Uygulanabilirlik: Orman kaynaklarının tükenmesini önleyecek şekilde uzun vadeli ve planlı bir hasat/kesim yönetiminin uygulanması.
Bu belge, tüketicilere ve sektördeki diğer kuruluşlara, satın aldıkları ham maddenin sorumlu ve sürdürülebilir kaynaklardan geldiği konusunda net ve güvenilir bir garanti sunar.