FSC (Forest Stewardship Council) Orman Yönetim Sistemi'nin tarihçesi, 1980'lerin sonlarında ve 1990'ların başlarında artan çevresel endişeler ve ormansızlaşmaya karşı uluslararası bir çözüm arayışıyla başlar.

🌎 Kuruluş ve Gelişim Aşamaları

1. Başlangıç (1980'ler Sonu)

1980'lerin sonlarına doğru, özellikle tropikal yağmur ormanlarının hızla yok olması, küresel çapta büyük endişe yarattı. Çevre örgütleri, tüketicilerin sorumlu kaynaklardan gelen ahşap ürünleri ayırt edebileceği güvenilir bir sistem talep etmeye başladı.

2. Rio Zirvesi ve FSC'nin Doğuşu (1992-1993)

• 1992 Rio Yeryüzü Zirvesi: Bu zirvede, ormanların korunması konusunda bağlayıcı bir anlaşmaya varılamaması, sivil toplum kuruluşlarını ve çevreci grupları harekete geçirdi.

• 1993 Kurulum: WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) gibi sivil toplum kuruluşları, ahşap ticareti yapan şirketler ve ormancılıkla uğraşan grupların katılımıyla FSC (Forest Stewardship Council) kuruldu. Kuruluşun merkezi Meksika'nın Oaxaca şehrinde oluşturuldu.

3. İlk Standartlar ve Büyüme (1994 - 2000'ler)

• 1994: FSC, sorumlu orman yönetimini tanımlayan ilk 10 İlke ve Kriteri yayınladı. Bu ilkeler, FSC sisteminin temelini oluşturur.

• 1996: İlk FSC sertifikası verildi.

• 2000'ler: FSC, küresel çapta tanınmaya ve benimsenmeye başladı. Gözetim Zinciri (Chain of Custody - CoC) sertifikasının yaygınlaşmasıyla, tüketiciler raflardaki ürünlerin kaynağını takip edebilme imkanına kavuştu. Sistem, sadece orman yönetimini değil, tüm tedarik zincirini kapsayacak şekilde genişledi.

4. Günümüz (2010'lar - Günümüz)

FSC, günümüzde en güvenilir ve geniş kabul görmüş orman sertifikasyon sistemi olarak kabul edilmektedir. Milyonlarca hektar orman alanı ve on binlerce şirket, FSC standartlarına göre belgelendirilmiştir.

FSC, çevresel, sosyal ve ekonomik çıkarları temsil eden üç odalı (çevre, sosyal, ekonomik) yapısıyla yönetilmeye devam etmekte, standartlarını düzenli olarak gözden geçirmekte ve küresel ormancılık uygulamalarını etkilemeye devam etmektedir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?