ISO 29001, özellikle petrol, petrokimya ve doğal gaz endüstrisi için geliştirilmiş, sektöre özgü kalite yönetim sistemi gerekliliklerini belirleyen bir uluslararası standarttır.

Bu standart, genel kalite yönetim standardı olan ISO 9001'in gerekliliklerini temel alır, ancak bu sektörlerin özel ihtiyaçlarına yönelik ek şartlar ve kılavuzlar ekler.

⛽ Standardın Amacı ve Kapsamı

ISO 29001'in temel amacı, petrol ve gaz endüstrisinde ürün ve hizmet kalitesini artırmak, tedarik zincirindeki hataları ve riskleri azaltmak ve bu kritik sektördeki operasyonel mükemmelliği sağlamaktır.

Kapsadığı Alanlar

Standart, petrol ve gaz endüstrisinin tüm tedarik zincirini kapsar. Başlıca ilgili alanlar şunlardır:

• Tasarım ve Geliştirme: Petrol ve gaz ekipmanlarının, yazılımlarının veya hizmetlerinin tasarımı.

• Üretim ve İmalat: Sondaj, üretim, taşıma ve rafinasyon için kullanılan ekipmanların üretimi.

• Kurulum ve Servis: Sahada kurulum, işletme, bakım ve onarım hizmetleri.

Neden Sektöre Özgü?

Petrol ve gaz endüstrisi, operasyonel hataların yüksek maliyetli olmasının yanı sıra, çevreye ve güvenliğe yönelik ciddi riskler taşıması nedeniyle özel kalite kontrol mekanizmalarına ihtiyaç duyar. ISO 29001, bu sektördeki projelerin uzun ömürlü olması, yüksek basınç ve sıcaklık gibi zorlu koşullara dayanması için gerekli olan ek gereklilikleri (örneğin, izlenebilirlik, tedarikçi yönetimi ve risk analizi) zorunlu kılar.

Bu nedenle, ISO 29001, petrol ve gaz tedarik zincirindeki tüm kuruluşlar için güvenilirlik ve kalite güvencesi sağlayan kritik bir standarttır.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?