ISO 16001, günümüzde kullanılan ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (EnMS) standardının ilk versiyonu için kullanılan ulusal bir standarttır. Esasen, ISO 16001, Danimarka Standartları Kurumu (DS) tarafından yayınlanmış ve daha sonra uluslararası kabul görerek ISO 50001 olarak yeniden adlandırılmıştır.

🔍 Temel Tanım ve Amaç

ISO 16001 (Şimdiki Adıyla ISO 50001): Kuruluşların enerji performansını sürekli olarak iyileştirmelerini sağlamak için tasarlanmış bir yönetim sistemi çerçevesidir.

Temel Amaçları

• Enerji Tüketimini Azaltmak: Enerji kullanımını sistematik olarak yöneterek verimliliği artırmak ve dolayısıyla tüketimi ve maliyetleri düşürmek.

• Sürdürülebilirlik: Kuruluşların yasal ve diğer enerji gerekliliklerine uyumunu sağlamak ve çevresel etkilerini azaltmak.

• Sürekli İyileştirme: Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PUKÖ / PDCA) döngüsünü kullanarak enerji yönetiminde sürekli bir iyileştirme kültürü oluşturmak.

⚙️ Standardın Çalışma Mekanizması

Standart, bir kuruluşun enerji kullanımını kontrol altına alması için belirli adımları ve gereklilikleri tanımlar. Bu gereklilikler şunları içerir:

• Enerji Politikası: Kuruluşun üst yönetiminin taahhüt ettiği bir enerji politikasının oluşturulması.

• Enerji İncelemesi: Kuruluşun mevcut enerji kullanımının kapsamlı bir şekilde analiz edilmesi, enerji yoğun alanların (SEU'lar) ve tüketimi etkileyen faktörlerin belirlenmesi.

• Temel Enerji Kullanımı: Enerji performansının karşılaştırılacağı bir başlangıç noktası (baseline) ve Enerji Performans Göstergelerinin (EnPI'lar) oluşturulması.

• Hedefler ve Eylem Planları: Enerji verimliliğini artırmak için ölçülebilir hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için eylem planlarının belirlenmesi ve uygulanması.

• İzleme ve Ölçme: Enerji performansının düzenli olarak izlenmesi, ölçülmesi ve sonuçların belirlenen hedeflerle karşılaştırılması.

ISO 50001, diğer ISO standartlarıyla (ISO 9001 ve ISO 14001) yüksek düzeyde uyumludur ve kolayca entegre edilebilir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?