Iso 16001 Sisteminin Kurulumu İçin Gerekli Olan Şartlar
ISO 16001 (güncel adıyla ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi) standardının kurulması için gerekli olan şartlar, esasen kuruluşun belirli bir yönetim sistemini hayata geçirmesini sağlayan gerekliliklerdir. Bu şartlar, PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsünü temel alır ve başarılı bir sistemin temelini oluşturur.
📋 Temel Kurulum Şartları
ISO 50001 sistemini kurmak için bir kuruluşun yerine getirmesi gereken ana şartlar ve gereklilikler şunlardır:
1. Üst Yönetim Taahhüdü ve Liderlik
-
Enerji Politikası: Kuruluşun enerji performansını sürekli iyileştirme taahhüdünü belirten, yasalara uyumu içeren bir enerji politikası yayınlanmalıdır.
-
Kaynak Sağlama: Yönetim, sistemin sürdürülmesi için gerekli olan mali, insan ve teknik kaynakları (eğitimli personel, ölçüm cihazları, yazılımlar vb.) sağlamalıdır.
-
Enerji Yönetim Ekibi: Sistemi yönetecek, uygulayacak ve performansını izleyecek bir Enerji Yönetimi Temsilcisi ve ekibi atanmalıdır.
2. Planlama (Enerji İncelemesi)
-
Enerji İncelemesi: Mevcut ve geçmiş enerji tüketiminin detaylı analizi yapılmalıdır. Bu, kuruluşun enerji yoğun alanlarını (SEU'lar) ve tüketimi etkileyen ana faktörleri belirler.
-
Yasal Gereklilikler: Enerji kullanımı, tüketimi ve verimliliği ile ilgili yürürlükteki tüm yasal mevzuat, düzenlemeler ve diğer uygunluk yükümlülükleri (müşteri sözleşmeleri vb.) belirlenmelidir.
-
Temel Enerji Kullanımı (Baseline): Enerji performansının zamanla karşılaştırılacağı bir başlangıç noktası (referans tüketim değeri) ve Enerji Performans Göstergeleri (EnPI'lar) oluşturulmalıdır.
-
Hedefler ve Amaçlar: Enerji performansını iyileştirmek için ölçülebilir, izlenebilir ve gerçekçi stratejik hedefler ve operasyonel amaçlar belirlenmelidir.
3. Uygulama ve Operasyon
-
Dokümantasyon: Enerji yönetim sisteminin tüm süreçlerini, prosedürlerini, görev ve sorumluluklarını tanımlayan dokümante edilmiş bilgiler (kılavuz, prosedürler) oluşturulmalıdır.
-
Eğitim ve Yetkinlik: Personelin enerji verimliliği ve sistemin gereklilikleri konusunda bilinçlendirilmesi ve yetkinliğinin sağlanması.
-
Operasyonel Kontrol: Enerji yoğun alanlardaki operasyonların ve süreçlerin, belirlenen hedeflere uygun çalışmasını sağlamak için kontrol mekanizmalarının oluşturulması.
4. Kontrol ve Gözden Geçirme
-
İzleme ve Ölçme: Enerji tüketiminin ve EnPI'ların düzenli olarak ölçülmesi ve izlenmesi için bir sistem kurulmalıdır.
-
İç Tetkik (Denetim): Kurulan sistemin, standardın gerekliliklerine ve kuruluşun politikasına uygun olup olmadığını düzenli aralıklarla kontrol etmek için iç denetimler yapılmalıdır.
-
Yönetimin Gözden Geçirmesi: Belirlenen aralıklarla üst yönetim, sistemin uygunluğunu, yeterliliğini ve etkinliğini değerlendirmek üzere toplantılar yapmalıdır.
Bu şartların yerine getirilmesi, kuruluşun sadece belge almasını değil, aynı zamanda enerji verimliliğinde somut ve sürdürülebilir iyileşmeler sağlamasını da mümkün kılar.