Iso 9001 Ve Iso 16949 Arasındaki Farklar Nelerdir?
ISO 9001 ve IATF 16949 (eski adıyla ISO/TS 16949) arasındaki temel fark, uygulama alanları ve gerekliliklerin derinliğidir. IATF 16949, ISO 9001'in tüm şartlarını temel alır, ancak otomotiv sektörünün yüksek riskli ve spesifik taleplerini karşılamak için çok sayıda ek ve daha sıkı gereklilik içerir.
🔑 Temel Farklar Özeti
| Kriter | ISO 9001:2015 | IATF 16949:2016 (Otomotiv KYS) |
| Uygulama Alanı | Herhangi bir sektördeki (hizmet, üretim, eğitim vb.) tüm kuruluşlar. | Otomotiv üretim parçaları, servis parçaları ve ilgili hizmetleri sağlayan tedarikçiler. |
| Gereklilik Yapısı | Tek başına bir standarttır. | ISO 9001:2015'in tüm gereklilikleri + Otomotiv Sektörüne Özel Ek Şartlar. |
| Risk Odak Noktası | Stratejik ve operasyonel iş risklerine odaklanır. | Stratejik risklere ek olarak, Ürün Güvenliği ve Hata Önleme risklerine (FMEA, Kontrol Planları) güçlü bir şekilde odaklanır. |
| Zorunlu Araçlar | Belirli bir araç veya metodoloji zorunlu kılmaz. | Otomotiv Temel Araçlarının (Core Tools) kullanımını zorunlu kılar (FMEA, SPC, MSA, APQP, PPAP). |
| Müşteri İlişkisi | Genel müşteri memnuniyetine vurgu yapar. | Müşteri Özel İstekleri (CSR) ve OEM'lerin spesifik taleplerine uyumu sistemin temel şartı yapar. |
| Sertifikasyon | ISO tarafından akredite edilmiş herhangi bir kurum denetleyebilir. | Sadece IATF tarafından tanınan (tanıklı) ve yetkilendirilmiş kuruluşlar denetleyebilir ve sertifika verebilir. |
🚗 IATF 16949'un ISO 9001'e Eklediği Ana Alanlar
IATF 16949, ISO 9001'deki genel kalite gerekliliklerini alıp, otomotiv endüstrisinin beklentilerine göre derinleştirir:
-
Süreç Yeterliliği: IATF 16949, üretim süreçlerinin kararlılığını ve yeterliliğini kanıtlamak için İstatistiksel Proses Kontrol (SPC) gibi tekniklerin kullanımını zorunlu kılar.
-
Özel Karakteristikler: Ürünün güvenliğini ve kritik işlevselliğini etkileyen'özel karakteristiklerin' belirlenmesini, yönetilmesini ve izlenmesini şart koşar.
-
Tedarik Zinciri Yönetimi: Tedarikçilerin sadece değerlendirilmesi değil, aynı zamanda alt tedarikçilerin kalite sistemlerinin geliştirilmesi ve risk temelli yönetimi zorunludur.
-
Garanti Yönetimi: Garanti altında iade edilen parçaların analizi ve bu analiz sonuçlarının hata önleme amacıyla sisteme geri beslenmesi süreçlerini detaylandırır.
Özetle: ISO 9001, iyi bir yönetim sistemi için gerekli olan çerçeveyi sunar. IATF 16949 ise bu çerçeveyi alır ve otomotiv endüstrisinin sıfır hata toleransı, ürün güvenliği ve katı yasal uyum gerektiren yapısına uyarlar. IATF 16949 sertifikası olan bir kuruluş, zaten ISO 9001'in tüm şartlarını da karşılamış sayılır.