Keklik Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Keklik Yetiştiriciliği, doğada yaşayan keklik türlerinin kontrollü bir ortamda üretilmesi ve büyütülmesi sürecidir. Genellikle avcılık, doğaya salım (rehabilitasyon) ya da ticari amaçlarla yapılır. Türkiye'de en yaygın olarak yetiştirilen tür kınalı kekliktir (Alectoris chukar).

Keklik Yetiştiriciliği

Aşağıda keklik yetiştiriciliği hakkında detaylı bir rehber bulabilirsin:

🐦 1. Keklik Türleri

Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan başlıca keklik türleri:

• Kınalı keklik (Alectoris chukar) – En yaygın türdür. Dayanıklıdır, üremesi kolaydır.

• Taş kekliği (Alectoris graeca) – Dağlık alanlarda bulunur, üretimi daha zordur.

• Bıldırcın benzeri keklik türleri – Daha az yaygındır.

🏠 2. Yetiştirme Alanı

Keklikler doğaya yakın ortamlarda daha iyi gelişir. Yetiştirme için aşağıdaki alanlara ihtiyaç vardır:

• Kuluçkahane: Yumurta üretimi ve kuluçka işlemleri için.

• Büyütme alanı (Civcivlik): Yeni çıkan civcivlerin ısı kontrollü alanda büyütülmesi gerekir.

• Uçuş alanı / Volyer: Kekliklerin doğal ortama alışması ve uçma yeteneklerini geliştirmesi için.

• Yem ve su sistemleri: Temiz, kolay erişilebilir olmalı.

🥚 3. Üretim Süreci

A. Anaç Seçimi

• 1 erkek için 3-4 dişi önerilir.

• Sağlıklı, hastalıksız ve doğal davranışlar sergileyen keklikler seçilmelidir.

B. Yumurtlama

• Mart – Haziran arası yumurtlama dönemi.

• Dişiler günde 1 yumurta bırakabilir.

• Yumurtalar 7 günde bir toplanmalı, 10-15 °C'de saklanmalıdır.

C. Kuluçka

• Kuluçka süresi: 23-24 gün

• Sıcaklık: 37.5°C

• Nem oranı: %55-60 (son günlerde %70)

D. Civciv Bakımı

• İlk hafta 33-35°C sıcaklık gerekir, sonra her hafta 2-3°C azaltılır.

• Civcivlerin ısıya tepkileri gözlenerek ortam ayarlanmalı.

🍽️ 4. Beslenme

Dönem

Yem Türü

Protein Oranı

Civciv (0-6 hafta)

Civciv yemi

%28-30

Büyüme (6-12 hafta)

Piliç büyütme yemi

%22-24

Yetişkin (12+ hafta)

Keklik yemi

%18-20

Ek olarak:

• Temiz su daima bulunmalı.

• Yeşillik, böcek gibi doğal takviyeler verilebilir.

🛡️ 5. Hastalık ve Koruma

Yaygın hastalıklar:

• Newcastle – Aşı zorunludur.

• Salmonella

• Solunum yolu enfeksiyonları

Önlemler:

• Düzenli dezenfeksiyon

• Aşı takvimi uygulaması

• Yeni alınan hayvanların karantinaya alınması

🌿 6. Doğaya Salım

• Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın projelerinde doğaya salınarak popülasyon artırımı yapılır.

• Salım öncesi hayvanların doğal yaşam becerileri kazanmış olması gerekir.

💸 7. Ekonomik Yönü

• Gelir Kaynağı: Avcılık için satış, süs hayvanı olarak, doğaya salım projeleri.

• Destekler: Türkiye'de bazı kırsal kalkınma programları kapsamında destek sağlanabilir.

📌 Sonuç

Keklik yetiştiriciliği, hem doğal dengenin korunması, hem de ekonomik gelir sağlama açısından önemlidir. Ancak başarılı bir üretim için doğru ekipman, bilgi ve hijyen koşulları gereklidir.

Konu Görselleri
  • Keklik Yetiştiriciliği Nedir, Nasıl Yapılır?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
M
  • Mehmet
  • ***@sorhocam.com
Hocam keklikte bit olur mu kış mevsimi olmasına ragmen akdeniz bolgesindeyim
Keklikler sürekli kabarıyor gecen ense ve sirtindaa beyazlıkliklar vardı biraz solgun gibiler bende çatıdaki kafesten iceri aldım
BU KATEGORİYE AİT BENZER KONU BAŞLIKLARI
Organik kanatlı yetiştiriciliğinde barınakların yapısı organik kanatlı yetiştiriciliğinde, kanatlı barınaklarının yapısı aşağıdadır: a) kümesler sıhhi bir yapı malzemesinden inşa edilmeli, kümes koşulları hayvanların biyolojik ve ırk ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Devam Et
Etlik piliç yetiştiriciliği et tavukçuluğunda üretim süresinin çok kısa olması, (42 gün) birim alanda yoğun üretim yapılabilmesi yemin ete dönüşme oranının yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal işletmelere nazaran daha düşük olması, kırmızı etle kıyaslandığında tavuk etinin ucuz, kolesterol ve... Devam Et
Devekuşu yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devekuşu yetiştiriciliği, hem eti, yumurtası, derisi ve tüyleri gibi ekonomik değeri yüksek ürünlerin üretimi hem de turizm ve süs hayvanı amaçlı yapılan modern hayvancılık faaliyetidir. Devam Et
Hindi yetiştiriciliği nasıl yapılır? Hindi yetiştiriciliği, özellikle et üretimi amacıyla yapılan, son yıllarda hem ticari hem de aile işletmelerinde giderek önem kazanan bir kümes hayvancılığı türüdür. 🦃 hem küçük ölçekli hem de endüstriyel bazda yapılabilir. İşte detaylı bir rehber: Devam Et
Kaz yetiştiriciliği nasıl yapılır? Kaz yetiştiriciliği de tıpkı pekin ördeği gibi ülkemizde giderek ilgi gören bir alan. 🪶 özellikle dayanıklı yapıları, yüksek et verimi ve doğal ortamda yetişmeye uygun olmaları kazı çok avantajlı kılıyor. Sana temel bir rehber hazırladım: Devam Et
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu | Şifremi Unuttum?