• notifications1
  • menü

Bugün : 22 Ekim 2024 Salı

Meyve Çürüklüğü Hastalığı (Botryosphaeria Ribis)

Meyve Çürüklüğü Hastalığı (Botryosphaeria Ribis)

Meyve Çürüklüğü

(Botryosphaeria ribis)

 

Etmenin genel özellikleri : Botryosphaeria ribis Grossenb. & Duggar fungal hastalık etmeni olup, elma ağaçlarında artan derecede önemli bir hastalık etmeni olmaya başlamıştır. Hastalık etmeni kış gibi olumsuz koşulları mumyalaşmış meyve ve kanserli dokularda geçirir. Hastalık etmeni bitkilerin odunsu ve meyve dokularına saldırır, fakat yapraklara saldırmamaktadır. Aşırı nemli ve yağmurlu havalarda deri çatlamaları ya da yaralanmalar meyvelere hastalık etmeninin giriş yapabilmesi için gereklidir.

Meyve Çürüklüğü Hastalığı (Botryosphaeria Ribis)

Hastalık etmeni konukçuları arasınada muz ve elma ağaçları da vardır. Elmaların meyve çekirdeği dokuları içerinde başlayan çürümeler gözlenmiş ve olgun meyveler çoğunlukla hastalığa karşı daha duyarlıdır. Hastalık etmenin gelişimi için 13 °C' nin üzerindeki sıcaklıklar uygundur. Hastalık etmeni düşük sıcaklıklarda ilerlemez, fakat hastalık etmeni hastalanan bölgelerde kalır ve uygun koşullar bulduğunda gelişmesine devam eder.

 

HASTALIĞIN BELİRTLİLERİ

Meyve infeksiyonları yaz boyunca ortaya çıkabilir, fakat hastalık simptomları çoğunlukla meyveler olgunlaşıncaya kadar görülmeyebilir. hastalığın ilk işaretleri çoğunlukla kırmızı haleli küçük, kahverengi benek ya da lekelerdir. Lekeler hafifçe çökük ve bir kaç mm de büyüklüğündedir. Hastalık belirtileri çoğunla böcek ile zararlanmış, hafif deri çatlaması olmuş yerlerde ve açık lentisel dokularında ortaya çıkar. Olgun ve olgunlaşan meyvelerde infeksiyon sıcak koşullarda hızla genişler ve tüm meyveler çürüyebilir. Çok kötü etkilenen meyveler tipik olarak yamış ya da haşlanmış yumuşaktır. Fungal etmenin meyveler üzerinde gelişimi düşük sıcaklıklara ayarlanmış depolarda durur, fakat aktif gelişme uygun sıcaklık koşullarında tekrar hemen başlamaktadır.

 

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Mücadele

  1. 1. Bitkiler tarladayken böcek zararına karşı korumalı ve böceklere karşı etkin bir mücadele yöntemi uygulanmalı.
  2. 2. Muz meyvelerini depolama sıcaklığı 13 °C' nin üzerinde olamalıdır.

 

Kimyasal Mücadele

Hastalık ile mücadelede zirai ilaç olarak mancozeb ve maneb gibi koruyucu zirai ilaçlar önerilmektedir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(54282 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Yaşadığın yeri cennet yapamadığın sürece kaçtığın her yer cehennemdir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi