• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Eylül 2024 Pazartesi

Bezelye Yetiştiriciliği, Yemeklik tane baklagiller içerisinde yer alan bezelye, içerdikleri protein oranının yüksek olması, konserve ve dondurulmuş gıda sanayinde kullanılması nedeniyle, insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Bezelye Yetiştiriciliği

İklim İstekleri

Bezelye donma noktasının üzerindeki sıcaklıklara dayanan bir yemeklik baklagildir. Havaların serin ve nemli olduğu yerlerde iyi gelişme göstermelerine karşın, sıcak ve kurak koşullarda gelişme gösteremez. Bitkinin çiçeklenme ve alt baklalarının donmaya başladığı dönemde anormal sıcaklık ve kuru hava koşullarından olumsuz etkilenir. 30 C nin üstündeki 3-4 günlük sıcak süresi verimi çok düşürmektedir.

 

Toprak İstekleri

Bezelye hafif kumlu-tınlı topraklardan ağır killi topraklara kadar çeşitli toprak tiplerinde yetişebilir. Nemli, iyi drene edilmiş, orta ağırlıktaki, yeterli humus ve kireci bulunan topraklarda iyi yetişir.

 

Toprak hazırlığı

Bezelye yetiştiriciliğinde 25 cm ye kadar derinlikte toprak işlemesi yapılabilir. İyi işlenen ve yabancı otu az olan topraklarda iyi ürün verir. Kesekli ve kötü hazırlanmış toprak verimi olumsuz etkilemektedir. Kurak bölgelerde ise ilkbaharda yüzlek toprak işlemesi esastır.

 

Ekim Zamanı ve Yöntemleri

Bezelye danesinin hızlı çimlenmesi için yeterli sıcaklığın bulunması ve çeşidin vejetasyon süresinin göz önünde bulundurulması gerekir. Günlük sıcaklık 3-8 C olduğu zaman ekim yapılabilir. Yazlık ekimlerde ekimin geciktirilmesi verimi olumsuz etkilemektedir. Bezelyede en iyi ekim yöntemi ekim makinalarıyla yapılanıdır. Tohumluk tasarrufunun yanında, çıkış üniformitesi ve işçilik giderlerinin azaltılması sağlanır. Bezelyede ekim derinliği 4-8 cm arasında değişmektedir. Sıralar arası mesafe 40-50 cm olmalıdır. Sıra üzeri ise 5-6 cm olması önerilir. Ekilecek tohumluk miktarı danenin büyüklüğü ve tohumun saflığına göre 8-12 kg/da arasındadır. Metrekarede 50-60 bitki olmalıdır.

 

Gübreleme

Bir baklagil olan bezelye, havanın serbest azotunu, Rhizobium leguminosarum bakterileri sayesinde, köklerinde oluşan nodozitelerde bağlamaktadır. Daha önce bezelye üretimi yapılan bölgelerde bakteri popülasyonu genellikle yeterli olmaktadır. İlk kez üretim yapılacak bölgelerde bakteri aşılaması gerekir.

 

Organik gübre verme imkanı varsa; gübreleme sonbahar sürümüyle birlikte yapılır ve dekara sürümden önce 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi verilir. Ekim öncesi verilecek azot, gelişmenin ilk döneminde nodoziteler teşekkül etmediği için faydalı olacaktır. Maksimum azot bağlama bitkinin çiçeklenme döneminde olur. Bakla oluşumuyla birlikte nodüller de dejenerasyon başlar. Fosfor ve potaslı gübrenin tamamı ekimden 2 hafta önce sürümle birlikte toprağa karıştırılmalıdır. Azotlu gübre ise ekimden önce verilmelidir. Toprağın yapısına bağlı olarak bir dekara ortalama 4-6 kg N,  4-6 kg P ve 4-6 kg K verilir.

 

SULAMA

Kurak yörelerde yada kurak geçen yıllarda bezelye yetiştiriciliğinde tane verimini garantiye almak için sulama yapılmaktadır. Sulama genellikle çıkıştan çiçeklenmeye kadar olan dönemde yapılmalıdır. Bezelye meyve bağlama döneminde toprak su kapasitesinin % 50-65 arasında olmasını ister. Sulanan bitkiler sulanmayan bitkilere göre daha fazla çiçek açar ve meyve bağlarlar. Bezelye yetiştiriciliğinde ülkemiz de genellikle karık usulü ve salma sulama uygulanmaktadır.

 

HASAT

Kuru dane için hasat, bitkinin alt baklalarının sarardığı fakat çatlayarak tane dökmeden önce yapılmalıdır. Hasat, sabahın erken saatlerinde elle yolmak veya orakla biçmek suretiyle yapılır. Bitkiler birkaç gün tarlada kurutulduktan sonra harmanı yapılır. Harman bitkilerin sopayla dövülmesiyle, küçük tekerli traktörlerle çiğnenerek veya özel harman makinalarıyla yapılmaktadır. Harman sırasında tanelerin kırılmaması ve çatlamamasına dikkat edilmelidir. Hasat ve harman özel iki veya daha fazla sırayı söke bilen makinalarlada yapılabilir. Bu makinalar ülkemizde yoktur.

 

Bezelye ile ilgili aramalar

  • Bezelye ne zaman dikilir
  • Bakla hangi ayda ekilir
  • Bamya Ne zaman ekilir
  • Bezelye hangi ayda toplanır
  • Barbunya ne zaman ekilir
  • Bezelye Tohumu
  • Erkenci bezelye çeşitleri
  • 1 dönüme kaç kg bezelye ekilir

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(98174 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bezelye Tarımı Nasıl Yapılır?

Bezelye Tarımı Nasıl Yapılır?

Bezelye iklim isteği bakımından kaprisli bir bitkidir. Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türüdür. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermesine karşın sıcak ve kuru havalardan hoşlanmaz. Yetiştirilme dönemi süresince sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması arz...

Bezelye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bezelye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bezelye Yetiştiriciliği, Yemeklik tane baklagiller içerisinde yer alan bezelye, içerdikleri protein oranının yüksek olması, konserve ve dondurulmuş gıda sanayinde kullanılması nedeniyle, insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. İklim İstekleri Bezelye donma noktasının üzerindeki sıcaklıklara dayanan bir yemeklik baklagildir. Havaların s...

Bezelye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? (Yeni)

Bezelye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? (Yeni)

Bezelye Yetiştiriciliği (Yeni) Protein kaynağı olarak kullanılan besin maddelerinin, insan beslenmesindeki öneminin ne derece büyük olduğu artık yatsınamaz bir gerçektir. Bir baklagil bitkisi olan bezelye tanelerinin % 20 - 30 gibi yüksek oranda protein içermesi, karbonhidratlarca yeterli; kalsiyum, demir ve özellikle fosforca zengin olması ayr...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi