• notifications1
  • menü

Bugün : 23 Ocak 2025 Perşembe

Bakla Tarımı Nasıl Yapılır?

Bakla Tarımı Nasıl Yapılır?

Bakla Tarımı Yemeklik tane baklagiller içerisinde yer alan bakla, içerdikleri protein oranının yüksek olması ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

 

İklim İstekleri

Bakla donma noktasının üzerindeki sıcaklıklara dayanan bir yemeklik baklagildir. Havaların serin ve nemli olduğu yerlerde iyi gelişme göstermelerir ve -5 C kadar dayanır.

 

Toprak İstekleri

Bakla hafif kumlu-tınlı topraklardan ağır killi topraklara kadar çeşitli toprak tiplerinde yetişebilir. Nemli, iyi drene edilmiş, orta ağırlıktaki, yeterli humus ve kireci bulunan ve derin topraklarda iyi yetişir.

 

Toprak hazırlığı

Bakla yetiştiriciliğinde 25 cm ye kadar derinlikte toprak işlemesi yapılabilir. İyi işlenen ve yabancı otu az olan topraklarda iyi ürün verir.

 

Ekim

Bakla ekimi genellikle sıraya yapılmakta ve dekara 10-20kg /da tohum kullanılmaktadır.

 

Gübreleme

Bir baklagil olan bakla, havanın serbest azotunu, Rhizobium leguminosarum bakterileri sayesinde, köklerinde oluşan nodozitelerde bağlamaktadır.  Toprağın yapısına bağlı olarak bir dekara ortalama 4-6 kg N,  4-6 kg P  ve 4-6 kg K verilir.

 

Sulama

Kurak yörelerde yada kurak geçen yıllarda bakla yetiştiriciliğinde tane verimini garantiye almak için sulama yapılmaktadır. Sulama verimi artırmaktadır.

 

Hasat ve Harman

Baklada vejetasyon süresi 180-200 gün arasındadır. Alt baklaların kuruduğu ve üst baklaların kurumaya başladığı dönemde hasatı yapılır.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Barış Duman

23.02.2016 22:43:52

Dekara ne kadar bakla tohumu gider?

(63796 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Her başarı ilk başta bir hayaldi. En büyük çınar bir dalda, en güzel kuş bir yumurtada saklıdır. Hayaller de gerçeklerin tohumu ve yumurtasıdır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi