Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Bakla Tarımı Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Bahçe ve Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- 6 dosya
- 3 resim
- 1 yorum
- 3099 okunma
Bakla Tarımı Yemeklik tane baklagiller içerisinde yer alan bakla, içerdikleri protein oranının yüksek olması ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
İklim İstekleri
Bakla donma noktasının üzerindeki sıcaklıklara dayanan bir yemeklik baklagildir. Havaların serin ve nemli olduğu yerlerde iyi gelişme göstermelerir ve -5 C kadar dayanır.
Toprak İstekleri
Bakla hafif kumlu-tınlı topraklardan ağır killi topraklara kadar çeşitli toprak tiplerinde yetişebilir. Nemli, iyi drene edilmiş, orta ağırlıktaki, yeterli humus ve kireci bulunan ve derin topraklarda iyi yetişir.
Toprak hazırlığı
Bakla yetiştiriciliğinde 25 cm ye kadar derinlikte toprak işlemesi yapılabilir. İyi işlenen ve yabancı otu az olan topraklarda iyi ürün verir.
Ekim
Bakla ekimi genellikle sıraya yapılmakta ve dekara 10-20kg /da tohum kullanılmaktadır.
Gübreleme
Bir baklagil olan bakla, havanın serbest azotunu, Rhizobium leguminosarum bakterileri sayesinde, köklerinde oluşan nodozitelerde bağlamaktadır. Toprağın yapısına bağlı olarak bir dekara ortalama 4-6 kg N, 4-6 kg P ve 4-6 kg K verilir.
Sulama
Kurak yörelerde yada kurak geçen yıllarda bakla yetiştiriciliğinde tane verimini garantiye almak için sulama yapılmaktadır. Sulama verimi artırmaktadır.
Hasat ve Harman
Baklada vejetasyon süresi 180-200 gün arasındadır. Alt baklaların kuruduğu ve üst baklaların kurumaya başladığı dönemde hasatı yapılır.
Dokümanlar
- Bakla Tarımı 901 kb
- Bakla Yetiştiriciliği 1492 kb
- Yemeklik Baklagil Zararlıları 1 56 kb
- Yemeklik Baklagil Zararlıları 2 56 kb
- Yemeklik Baklagil Zararlıları 3 56 kb
- Bakla Tarımı 2 1567 kb
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya