• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Ev hanımlarının en büyük problemlerinden biri kızartma esnasında tavaya yapışan yağ lekeleridir. Lezzetli kızartmaları kâbusa çeviren bu lekeler her kullanımda biraz daha derinleşerek tavaya yerleşir ve çıkarmak neredeyse imkânsız hale gelir. Yanmış yağlar aynı zamanda tekrar kullanıldığında kanserojen etki yaratarak pişirilen yiyeceklere de etki ederler ve sağlık için tehlike oluştururlar.  Bu kalıntıların kapladığı tavalar başka bir işlev göremez ve bir süre sonra atılır. Peki, bu gerçek bir çözüm müdür? Yanmış yağ kalıntılarını tava ve tencerelerden çıkarmanın bir yolu var mıdır? Artık kızartma tavalarınızı atmak zorunda değilsiniz. Çünkü doğal yollarla, bu baş edilmez kalıntıları çıkarabilirsiniz.

Doğal Yöntemlerle Yanmış Yağlardan Kurtulun

Yanmış yağlar çoğu bulaşık deterjanı ile çıkarılamaz. Uzun uğraşlarla ovulsa bile çoğunlukla sonuç alınamaz. Özellikle teflon tavalarda telle ovma olasılığı da ortadan kalktığı için başka bir çözüm bulmak gerekmektedir. Kendinizi yormadan, sağlığınızı bozmadan tavanızdaki yağ kalıntılarından kurtulmanın çözümü sanıldığının aksine ağır kimyasal ürünler değildir. Aranan bu çözüm tamamen doğal malzemelerden oluşmaktadır. Evinizde bulunan birkaç şeyle kolayca uygulayabileceğiniz küçük tariflerdir. Biraz karbonat, biraz su biraz sirke ile bütün lekelerden bir çırpıda kurtulmak mümkün.

 

Karbonat ve Su, Lekeleri Çıkarıyor

Yanmış tavanın dibine bol miktarda karbonat serpin ve her yanını kaplayacak kadar su ekleyin. Bu şekilde tavayı bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı bulaşık süngeriyle yıkayarak karbonattan arındırın. Yanmış yağların ve diğer bütün artıkların ortadan kaybolduğuna şahit olacak ve bir daha asla kimyasal yağ çözücüler kullanmak istemeyeceksiniz. Karbonatı aynı zamanda dibi yanmış tencerelerinizi temizlemek ve fırın camlarında kalan yemek ve yağ artıklarını çıkarmak için de kullanabilirsiniz.

 

Sirke Her Derde Deva

Sirke temizleyici özelliği ile her konuda büyük bir kurtarıcıdır. Onunla sebzelerinizi yıkayıp bakterilerden arındırabilirsiniz. Ya da mikrodalgada sirkeyi bir süre kaynatarak mikrodalga fırınınızı kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Hatta sirke ve karbonat kullanarak tıkanmış lavabonuzu bile açabilirsiniz. Bütün bunların yanında sirke yanmış yağ kalıntılarının da ilacı niteliğindedir. Kızartma tavanızın içine sirke doldurup bir miktar kaynatın. Daha sonra kendiliğinden soğumaya bırakın. Ilık sirkeyi başka bir kaba alın ve ona batırdığınız bir sünger marifetiyle tavanızı rahatça temizleyin. Aynı işlemi rengi solmuş çelik tencerelerinizi parlatmak için de uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kızartma yaparken etrafa sıçrayan yağ lekelerinin giderilmesinde de beyaz sirke kullanılabilir.  Ayrıca bulaşık yıkadıktan sonra cam ve kristallerinizi sirkeli suya batırarak her birinin göz alıcı derecede parlamasını da sağlayabilirsiniz.

 

Yağları Temizlemek İçin Diğer Yöntemler

Doğal çözümlerin yeterli gelmediği bir noktada iseniz az miktarda bulaşık deterjanını tavanızın içine su doldurarak kaynatmayı deneyebilirsiniz. Bu da yağ kalıntılarının yumuşayarak kolayca çıkarılmasına yardımcı olacak bir uygulamadır. Bunun dışında tamamen organik yollardan üretilmiş yağ çözücü ve deterjanlardan temin ederek onlara da temizliğinizde yer verebilirsiniz.

Ayrıca yarım bardak sıvı sabuna bol miktarda karbonat, yarım bardak sirke ve yeteri kadar su ekleyip yoğun bir kıvam elde edene kadar karıştırıp, bu malzemeyi yanmış yağ kalıntılarının üzerinde bir gece bekletirseniz yine tavanızdaki lekelerden kurtulabilirsiniz.

Evdeki malzemelerinizi kullanarak birçok problemin üstesinden gelebilirsiniz. Günümüzde birçok deterjanın kanserojen madde içerdiği bilinmektedir. Bu deterjanlarla temizlenen mutfak gereçlerinin çoğunluğu vücuda giren besinlerle de temas halindedir. Bu nedenle kimyasallar yerine doğal karbonat, sirke gibi ürünler kullanarak hem araç gereçlerinizi temiz tutabilir hem de sağlığınızı tehdit etmeden arzu ettiğiniz hijyene ulaşabilirsiniz.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi