• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Eylül 2024 Pazartesi

Dünyada süs bitkileri üretim ve ticareti artan  bir ölçüde gelişmektedir. İnsanların çiçek sevgisi  her zaman güzellik, sevgi ve dostluk ifade etmiştir. Türk insanının da çiçeğe karşı özel bir sevgisi vardır. En güzel çiçekleri evinin bahçesinde balkonunda yetiştirmek ister.  Çiçekleri yetiştirirken günlük sorunlardan uzaklaşır.

          

Günümüzde çiçek artık sadece süs değil, para kazandıran, gelir getiren bir tarım faaliyetidir. Dünyada da pek çok ülke bunun farkına varmış ve çiçekten para kazanır duruma gelmiştir. Afrika ülkeleri açlıktan, Güney Amerika’da Kolombiya uyuşturucu ticaretinden çiçek yetiştirip  satarak kurtulmaya çalışmaktadır. Kolombiya’nın yıllık çiçek satışından geliri 500 milyon doları aşmıştır.

 

İsrail çölde çiçek yetiştirip satarak  200  milyon dolar gelir sağlamaktadır. Hollanda tüm Avrupa ülkelerine çiçek satmaktadır. Türkiye’de de süs bitkisi üretimi ve ticareti hızla gelişmektedir. Süs bitkisi ihracatı 17-19 milyon doları bulmuştur. Türkiye’de süs bitkisi üreticisinin eline geçen para 1998 yılında 70-80 milyon dolardır. Bunun yarısı kesme çiçek üreticilerine, diğer yarısı da  iç ve dış mekan süs  bitkisi üreticilerine  gitmiştir. Türkiye’de 6-7 bin çiçek üreticisi, 10 binden  fazla  çiçekçi esnafı bulunmaktadır.

Buradan da anlaşıldığı gibi çiçek yetiştirmek de meyve sebze ve hububat gibi para kazandıran tarımsal bir koldur. Süs bitkileri alıcısı, satıcısı ve tüketicisi olan tarımsal sektördür.

 

Süs Bitkileri İşletmeleri

Ülkemizde süs bitkileri işletmeleri, küçük aile işletmeleri olduğu gibi ihracata yönelik büyük işletmelerin de bulunduğu sektördür. Süs bitkisi üretimi sebze  üretiminde olduğu gibi

  1. Çok iş gücü gerektirir.
  2. Küçük arazileri en iyi şekilde değerlendirir
  3. Az yatırımla aile bireylerine iş olanağı yaratır.
  4. Aileye gelir sağlar.

 

Günümüzde aile işletmelerinin yapısı yavaş yavaş değişmekte olup daha fazla yatırım, alt yapı ve teknik bilgilere dayalı işletme olmaya yönelik gelişme göstermektedir. Süs bitkileri üreticileri 50 yılı aşan süredir örgütlenmiş ve ürünlerini çiçekçilik kooperatifi aracılığı ile pazarlamaktadırlar. Özellikle Yalova Antalya ve İzmir’den ihraç edilen Türk çiçekleri kalitesi ile dünyada aranan çiçekler arasında yer almıştır. Çünkü Türkiye iklim ve toprak yapısı bakımından çiçek yetiştirmeye en uygun ülkelerden birisidir.

 

Süs Bitkilerinin Sınıflandırılması

Doğada bulunan veya tarla ve seralarda yetiştirilebilen bütün bitkiler değişik yerlerde ve değişik amaçlar için süs bitkisi olarak kullanılabilir. Daha iyi anlaşılması açısından  bunları 4 bölümde toplayabiliriz :

  1. 1- Kesme çiçekler
  2. 2- İç mekan süs bitkileri
  3. 3- Dış mekan süs bitkileri
  4. 4- Doğal çiçek soğanları


1. Kesme Çiçekler

Buket, sepet, çelenk yapımında kullanılan bitkilerdir. Karanfil, Gerbera, Kesme Gül, Kasımpatı, Glayöl gibi genellikle uzun saplı çiçeklerdir. Dünya da  ve Türkiye de ticareti en fazla yapılan çiçeklerdir. Serada veya tarlada yetiştirilirler .

 

Kesme çiçekler kendi aralarında üçe ayrılır:

  1. Soğanlı, rizomlu kesme çiçekler (Lale,Glayöl, Frezya)
  2. Aşı veya çelikle çoğaltılan kesme çiçekler (Gül, Karanfil)
  3. Tohumdan üretilen kesme çiçekler (Şebboy, Aster, Hüsnüyusuf)


2. İç Mekan (Saksı-Salon) Süs Bitkileri

Salon, oda ve büro gibi iç mekanların dizaynında kullanılan bitkilerdir. Yaprak güzelliği, dekoratifliği  veya çiçek özellikleri için yetiştirilir. Deve Tabanı, Kauçuk, Fil Kulağı, Aralya, Şeflera, Afrika Menekşesi , Onbiray vb. gibi binlerce bitkiyi bu grupta kullanabiliriz.

 

3. Dış mekan (Park-Bahçe) Süs Bitkileri

Bu grupta park ve bahçe düzenlemesinde kullanılan ağaç, ağaççık, sarılıcı, tırmanıcı çim ve yer örtücü bitkilerle çiçekleri gösterebiliriz. Bu bitkiler park ve bahçelerde , yol ağaçlamalarında, refüjlerde, yeşil veya renkli yaprakları, çiçekleri, meyveleriyle etki yaratırlar.

 

4. Doğal Çiçek Soğanları

Türkiye’nin doğası bitki çeşidi bakımından çok zengindir. Sadece ülkemizde yetişen ve ülkemiz orijinli bir çok endemik bitki türleri vardır. Kardelen, Safran, Sıklamen ve Göl Soğanı kanuni izinler alınarak doğadan sökülerek yurtdışına ihraç edilmektedir. Ancak bunların doğal dengeyi bozmamaları için tarlada yetiştirilmesinde fayda vardır. Örnek olarak Mis Zambağı (Lilium candidum) gösterilebilir.

 

Süs Bitkileri yetiştirme Alanları

Süs bitkileri genel olarak cam veya plastik örtülü seralar, büyük tarlalar veya küçük arazilerde yetiştirilebilirler. Eğer iç mekan süs bitkisi yetiştirilecek ise ısıtma sistemi iyi olan plastik veya cam seralar kullanılır. Kesme çiçek yetiştirilecek ise özellikleri iyi olan tarlalar veya bu tarlalar üzerinde kurulmuş seralar gerekir. Kesme çiçek yetiştirilecek olan tarla veya sera toprağının süzek, verimli ve taban suyu derinde olmalıdır. Dış mekan süs bitkisi yetiştirilecekse de aynı durum gerekmektedir. Toprak drenajı iyi olmalı, verilen fazla su akıp gitmelidir. Dış mekan süs bitkisi yetiştirilecek olan  yerlerde torbalama için toprak temini kolay olmalıdır. Çünkü dış mekan bitkilerinin çoğu teneke ve torbalarda yetiştirilir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sefa

10.11.2020 00:44:21

Adam ödevini yaptıracak 😂😂😂

Vatan

13.05.2020 16:45:35

Öncelikle merhaba size 24 tane soru atsam bana cevaplayıp geri dönermisiniz rica etsem ? bu benim için çok önemli sizden çok rica ediyorum :(

Süs Bitkilerinde Tohumluk Üretimi Soruları
1. Daldırma-Kurutma yöntemini açıklayınız.
2. Ülkemizin önemli torf kaynakları nerelerdir? (Bolu, Kayseri, İç Anadolu)
3. Uzun süre ev veya ofisten süs bitkilerini ayırdığımızda, solmamaları ve normal şekilde gelişimlerini devam ettirmek için neler yapılmalıdır?
4. Toprak sterilizasyonu hangi yöntemlerle yapılmaktadır?
5. Alacalı yaprak renginin koyu yeşile dönmesinin nedenleri nelerdir?
6. Bitkilerde saksı değiştirme zamanının geldiğini nasıl anlarız?
7. Çiçekli bitkiler için uygun NPK oranları nelerdir?
8. Sulama zamanının geldiğini nasıl anlarız?
9. Toprak neminin durumunu nasıl belirleriz?
10. Bitki hangi durumdayken gübreleme yapılmamalıdır?
11. Süs bitkileri hastalık ve zararlılarını kaç grupta toplarız?
12. Süs bitkileri için uygun kumun özellikleri nelerdir?
13. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde toprağın nasıl yapıda olması uygundur? (Kum-Kil-Silt)
14. Yaprak şişmesinin oluşma nedenleri nelerdir?
15. Saksılı süs bitkilerini gruplandırınız?
16. Neden iç mekan süs bitkisi yetiştiririz?
17. Saksı bitkileri genel olarak hangi yöntemlerle üretilirler?
18. Çelikle çoğaltmada kullanılan çelik tipleri nelerdir, kısaca yazınız?
19. Sera Ve Salon Süs Bitkilerinin Yeni Yetişme Yerine Alıştırılmasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
20. Salonunuzda bulunan soğuktan etkilenen bitkiyi korumak adına ne yaparsınız?
21. Sera ve salon süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan başlıca saksı toprakları ve harçlar nelerdir, maddeler halinde yazınız?
22. Kesme karanfil yetiştiriciliğinde kaç çeşit uç alma vardır, kısaca açıklayınız?
23. Sıklemen (Meryem ana kandili) Bitkisinin Başlıca Hastalanma Nedenleri nelerdir?
24. Kesme güllerde kaç çeşit budama vardır?

Misafir

14.12.2018 01:16:08

Evimde hangi süs bitkilerini yetiştirebilirim.

(92399 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Dünyada süs bitkileri üretim ve ticareti artan bir ölçüde gelişmektedir. İnsanların çiçek sevgisi her zaman güzellik, sevgi ve dostluk ifade etmiştir. Türk insanının da çiçeğe karşı özel bir sevgisi vardır. En güzel çiçekleri evinin bahçesinde balkonunda yetiştirmek ister. Çiçekleri yetiştirirken günlük sorunlardan uzaklaşır. Gün...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi