Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bodur Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Sorhocam
- Bahçe ve Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- Meyve Yetiştiriciliği
- 3 dosya
- 12 resim
- 0 yorum
- 776 okunma
Bodur Ceviz Yetiştiriciliği
Modern meyveciliğin temel hedefi hiç şüphesiz birim alandan azami kaliteli ve bol ürün elde etmektir. Bu amaçla tüm dünyada oluğu gibi ülkemizde de bu yönde bir çok araştırma ve çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu amaca yönelik olarak Dünya meyveciliğinde yıllar önce geliştirilen bodur anaçlar en yaygın olarak elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Yani uzun yıllardır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yoğun biçimde bodur anaç (M-9, M-106 gibi) elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.
Son yıllarda kiraz yetiştiriciliğinde de bodur anaç (Gisela, MaXma gibi anaçlar) kullanılmaya başlanmıştır. Bu anaçlar üzerine aşılı kiraz yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. Hiç şüphesiz bu anaçlar kiraz yetiştiriciliğimize olumlu yönde bir çok katkı sağlayacağı beklenmektedir. Ayrıca bazı meyve türlerinde (armut, şeftali gibi) de bazı anaçların bodurlaştırıcı etkisinden faydalanılmaktadır.
Ancak şu an halihazırda ceviz yetiştiriciliğinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bodurlaştırıcı etkiye sahip yani bodur anaç, ya da bodur ceviz çeşidi bilinmemektedir, kullanılmamaktadır. Net ifadeyle ceviz yetiştiriciliğinde ne bodur anaç bulunmaktadır nede bodur ceviz çeşidi bulunmaktadır. Şu ana kadar Dünya ve Ülkemiz literatüründe ve kaynaklarında bodur ceviz diye bir olay yoktur henüz bodur anaçlı ceviz ya da bodur ceviz çeşidi ıslah edilmemiştir.
Ülkemiz de yoğun bir şekilde, bodur ceviz ya da salkım ceviz (şu an Topak ve Maraş- 12 ceviz çeşitleri dışında salkım ceviz bilinmemektedir) gibi çok değişik ceviz çeşitlerinin olduğu ya da bu iddiayla ceviz çeşitlerinin pazarlandığı bilgileri ortalıkta dolaşmaktadır. Yok böyle bir şey, cevizde şu an bodurlaştırıcı etkiye sahip anaç ya da çeşit yoktur bu yüzden ceviz bahçesi tesis edecek yetiştiricilerimizin ya da yetiştirici adaylarının bahçe tesis ederken bu konuda dikkatli davranmaları kendi menfaatlerine olacaktır.
Sonuç olarak modern meyvecilikte olduğu gibi ceviz yetiştiriciliğinde de bahçe tesis ederken dikkat edilecek en önemli husus; güvenilir, standart, ismine doğru, kaliteli ve verimli çeşitle aşılı fidan seçimidir. Ancak bu şekilde en rantabl bir üretim yapılıp en ekonomik gelir elde edilebilir.
Ülkemiz ve dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerin hiç birinde şu an "BODUR CEVİZ" diye bir olgu yoktur. Ceviz yetiştiren ya da yetiştireceklerin; bodur ceviz diye adlandırılan bir çeşidin olmadığını, bilmeleri ve ayrıca diktikleri ceviz ağaçları üzerinde ona göre beklenti içinde olmaları gerekmektedir.
CEVİZDE GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR
- Ceviz Antraknozu Hastalığı (Gnomonia Leptostyla)
- Ceviz Bakteriyel Yanıklığı (Xanthomonas Arboricola Pv Juglandis)
- Ceviz Gal Yaprak Akarı (Walnut Leaf Mite Ga)
- Ceviz Yeşil Sineği (Rhagoletis Completa)
CEVİZ GÜBRELEMESİ
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Bodur Ceviz Yetiştiriciliği 668 kb
- Bodur Ceviz Yetiştiriciliği 3464 kb
- Bodur Ceviz Yetiştiriciliği 845 kb
Konu İle İlgili Etiketler
bodur ceviz nedir?- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri