• notifications1
  • menü

Bugün : 11 Temmuz 2025 Cuma

Fosfor Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Fosfor Gübrelemesi

Fosfor;

Fosfor Gübrelemesi

Bitkide fosfor, genlerin ve kromozomların yapı taşıdır.Bitkide çok hareketli bir besin elementidir. Bitkide enerji depolanması ve taşınması görevini üstlenmekte, bitki besin elementlerin taşınmasında rol oynamaktadır. Ayrıca tohumların çimlenmesi, saçak kök oluşumu, çiçeklenme ve meyve tutumu için gereklidir.  Fosforun büyük bir kısmı; kil tipine göre tutum derecesi değişmekle birlikte, topraktaki killer tarafından tutulmaktadır. Bitkini alabileceği formdaki fosfor miktarı genellikle toprakta azdır.

 

Fosfor Noksanlığında;

Fosfor Noksanlığı

Fosfor noksanlığı bitki çeşidine ve eksiklik derecesine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle yapraklarda sararma, kalın ve dik görünüm, bodur büyüme, renk olarak ise mor, mavimsi yeşil renk oluşumu şeklinde kendini göstermektedir.

Bağda Fosfor Noksanlığı

Fosfor noksanlığında; sürgün ve çiçeklenme azalır, tomurcuk patlaması gecikir, meyve tutumu zayıf, olgunlaşma erkendir. Meyvelerde ise bozuk şekil, koyu kırmızı renk ve çatlakların oluşması gibi durumlar gözlenir.

 

Fosfor Fazlalığında ise;

Demir, çinko, bakır alımını engellemesi sebebiyle bitkiye zarar vermektedir.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(38131 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Kim ilim arama yolunda olursa, cennet de onu arama yolunda olur.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri