• notifications1
  • menü

Bugün : 15 Temmuz 2025 Salı

Azot Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Azot Gübrelemesi

Azot;

Azot Gübrelemesi

Azot bitkilerin temel yapı taşlarından biridir. Organik bileşiklerin (protein, nükleik asit, aminoasitler vb.) ana unsurları arasında önemlidir. Bitkilerde vejetatif aksamın gelişmesini sağlar. Doğadaki organik maddeler ve havadaki serbest azot, azot kaynaklarıdır.

Azot Gübrelemesi

Bitkilerin kullandıkları azot formları ise amonyum ve nitrat azotudur. Azot kaynaklarının amonifikasyon, nitrifikasyon gibi bazı kimyasal olaylar sonucunda, bitkinin kullanacağı amonyum ve nitrat formları meydana gelmektedir.

 

Azot Noksanlığında;

Azot Noksanlığı

Bitkide azotun noksan olması durumunda, vejetatif aksam çalışmasında olumsuzluklar meydana gelmektedir. Koyu yeşil renkleri, yerlerini açık yeşil rengine bırakmaktadır. Noksanlık öncelik olarak yaşlı yapraklarda gözlenir. Noksanlığın ilerlemesi durumunda kloroz meydana gelmektedir. Meyve ağaçlarında ise erken çiçek açma, erken olgunlaşma ve erken dökülmeye sebep olmaktadır. Ayrıca meyveler olgunlaşmadan renklenir.

 

Azot Fazlalığında ise;

Vejetatif gelişme süresi uzar, çiçeklenme gecikir. Dal, sürgün ve yapraklanma fazla ve olması gerekenden iri olmaktadır. Generatif gelişme ise zayıf kalmakta ve buna bağlı olarak meyve geç olgunlaşmaktadır.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Emre Yilmaz

6.03.2019 14:20:57

iyi günler herkese kolay gelsin benim sorum şu elimde gübretaşın uan 32 var ve 400 litrelik tankım var etikette 100 litreye 250-300 ml öneriliyor ancak ben 400 litre ile yaklaşık 15 dönüm ilaçlayabiliyorum buğday ve arpada yeşilleme olarak bu gübreyi ot ilacıyla kullanmayı düşünüyorum ancak uan 32 nin 400 litreye yaklaşık 1 litre kullanılacak olması ve 15 dekar yerin ilaçlanmasında doz eksik kalacak gibi . Sizce 400 litreye uan 32 den ne kadar kullanmalıyım ve kaç dönüm yerde kullanmalıyım

Admin

6.03.2019 14:21:17

Dekara 250-300cc

Mehmet Doğan

26.02.2020 17:22:31

Bunlrın pdf'ini indirme şansımız yok mu acaba?

(14938 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Meşe ağaçlarına diğer tüm ağaçlardan daha fazla şimşek düşer. Belki de bu yüzden eski Yunanlılar’da meşe ağacı şimşek ve gök gürültüsü Tanrısı Zeus’un ağaçları olarak kabul görürdü.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri