• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Topraksız Tarımın Yararları Ve Zararları Nelerdir?

TOPRAKSIZ TARIMIN YARARLARI

  1. Verimli topraklar gerektirmediği için verimsiz topraklar değerlendirilmiş olur (Carruthers, 2001).
  2. Ürünlerin besin değeri ve PH dengesi kolaylıkla sağlanabilir. Besin solüsyonu uygulamalarının kontrollü bir şekilde yapılmasıyla, optimum düzeyde makro ve mikro elementlerinin dengelenmesi sağlanmaktadır.
  3. Kontrollü yetiştiricilik imkanı sağlanabilmektedir. Steril edilen substratların tekrar kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Böylece ürün rotasyonuna gerek kalmamaktadır. Kök sisteminin iyi havalanmasını sağlamaktadır. Böylece daha az kök hastalıklarına maruz kalınabilmektedir.
  4. Topraklı tarıma göre daha az alan ve su gerektirmektedir. Kapalı sistem ile suyun tekrar kullanımı mümkün olabilmektedir. Böylece daha az su ve gübre kullanımı sağlanırken, çevre kirliliği de önlenmiş olmaktadır.
  5. Enerji ve işgücü tasarrufu sağlanmaktadır.
  6. Daha iyi meyve kalitesi sağlanmaktadır ve görüntüsüyle de ürün tüketicileri cezbetmektedir. Topraksız üründe böcek izlerinin olmaması da güvenilir kılmaktadır. Yüksek ticari ürün kalitesi sağlamaktadır (irilik, homojenite, sertlik, renk, parlaklık ve temiz meyve eldesi). Yüksek iç kalite sağlamaktadır  (şeker, vitamin, mineral, kuru madde içeriği).
  7. Yüksek üretim/gelir elde edilmektedir. Birim alana dikilen bitki sayısı artmakta ve dolayısıyla birim alandan elde edilen verim de artmaktadır. Uzun yetiştiricilik dönemi ile yıl boyu üretimi mümkün kılmaktadır. Kontrollü yetiştiricilik olması dolayısıyla, erkencilik sağlanmaktadır.
  8. Daha fazla satılma imkanı yanında satın alma yüksektir.
  9. Endüstrilerin gelişmesini sağlar.
  10. Tarımsal ilaçların kullanımı daha azdır.
  11. Bitkiler kontrollü bir şekilde beslenir.
  12. Çiçeklenme kontrol edilebilir.
  13. Birim alanda bitki sıklığı fazladır.
  14. Sulama kolaylaşır bitki su stresi yaşamaz.
  15. Ekim nöbetine gerek kalmaz.
  16. Önceki ürün hasadı ile sonraki ürün hasadı arasındaki süre kısalır.
  17. Erkencilik sağlanır.

 

TOPRAKSIZ TARIMIN ZARARLARI

  1. İlk tesis, yoğun sermaye ve başlangıç masraflarının (sera, sulama, bilgisayar işletimi vb.) yüksek olmasıdır.
  2. Kalifiye eleman bulunamamasıdır.
  3. Yeni ve yabancı teknolojinin bilinmezliği. Üreticiler için yeni bir teknoloji risk taşır ve hata yapma ihtimali yüksektir.
  4. Hassas ve zaman alıcı bir üretim sistemidir. Sistemin sürekli izlenmesi gerekir. İzlemeye ara verilmesi hata yapma riskini arttırır ( Carruthers, 2001).
  5. Tüketicide kötü mal algısı yaratabilir. Bazı kimyasalların kullanımı tüketicinin üretilen mala ön yargılı bakmasına sebep olabilir.
  6. Yüksek maliyetli enerji kullanımı. Seraların ısıtılması için jeotermal enerjinin olmadığı yerlerde maliyeti yüksek enerjiler kullanılır.
  7. Topraksız Yetiştiricilik bütün bitkilerin üretimi için uygun değildir. Birçok bitki yetiştirilebilmesine rağmen patates ve havuç gibi kök bitkiler için uygun değildir.
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

İbadullah Önen

18.04.2023 01:12:01

Ĥasat edilen ürünler hemen tüketilebilir mi? Yoksa bekletmek gerekiyormu? Ürün üzerinde kimyasal kalıntı kalıyor mu?

Aydın

6.05.2021 08:27:47

Kimyasal derken tam anlayamadım açıklayabilir misiniz topraksız tarımda ne tür kimyasal kullanılıyor ben ilaç kullanımına bitirdiğini sanıyordum.

Zeki Koç

27.04.2020 12:33:10

Merhaba topraksız tarım ilgimi çekiyor. Evimin terasında uygun alanım var. Bana önerebileceğiniz en uygun fiyatlı topraksız tarım besini veya sıvısı varmı. Teşekkür ederim. Selamlar Zeki Koç

(38667 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Bolivya'da yetişen, az rastlanır bir bitki (puya raimondii) 150 yılda bir çiçek açar.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi