Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Topraksız Tarımda Su Kültürleri (Hidroponik Sistemler)
TOPRAKSIZ TARIMDA SU KÜLTÜRÜ (HİDROPONİK KÜLTÜR)
1. DURGUN SU KÜLTÜRÜ: Besin çözeltisi ışık geçirmeyen, yaklaşık 15cm derinlikteki kapların içine konur. Ya da kapların üzeri ışık geçirmeyen bir malzeme ile kaplanır. Çözelti akvaryum pompası ile havalandırılmalıdır. Havalandırma borusunun ucuna havalandırma taşı takılarak daha iyi havalandırma sağlanabilir.
Bu kültürde;
- -Kontroller yapılır. Eksik besin ve su ilave edilir.
- -Çözelti belli aralıklarla (7-14gün) değiştirilmelidir. Kültürün başlangıcında bitki küçük olduğu için uzun süre çözeltiyi değiştirmek gerekmez. Bitki büyüdükçe çözelti daha sık değiştirilmelidir.
Evde hobi amaçlı yetiştiricilik için uygundur. Ticari olarak kullanımı sınırlıdır. Yetiştiricilik dönemi kısa olan salata-marul gibi sebzelerin yetiştiriciliğinde kullanılır. Bitki besin çözeltisinde serbest bırakılan hafif bir materyalin (köpük levhalar) üzerinde yetiştirilmektedir. Bu yönteme “Yüzen Su Kültürü” denir.
Çözeltinin havalanma sorunu nedeniyle kullanımı yaygın değildir. Günümüzde bazı yöntemlerle bu sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Bunlardan Gel-Git (Ebb-Flow) sistemi vardır. Çözelti miktarını pompa ile arttırıp azaltma sistemine dayanıyor. Bu arada bitki kökleri için oksijence zengin bir ortam sağlanıyor.
2. AKAN SU KÜLTÜRÜ
Durgun su kültüründeki havalandırma sorunu nedeniyle geliştirilmiş bir kültürdür. Besin çözeltisinin derinliğine göre sınıflandırılır:
a)Besleyici Film Tekniği (NFT): Köklere yeterince oksijen sağlanması için kök sisteminin üst yüzeyinin havada olmasını sağlayacak şekilde bitki kökleri boyunca akan çözelti derinliği çok ince bir tabaka halindedir.
Temel Prensip: Yeterli su, besin maddeleri ve havalandırmayı sağlamak amacıyla bitkilerin kökleri boyunca besin çözeltisi ince bir tabaka halinde (1cm’den az) dolaştırılmaktadır.
Bu teknik;
- 1.İçinde bitki köklerinin geliştiği kanalların ve besin çözeltisinin sisteme verildiği ve tekrar döndüğü besin çözeltisi tanklarının kullanımına,
- 2.Kullanılan besin çözeltisinin gerektiğinde değiştirilmesine dayalıdır.
-Yetiştirme Kanalları: Besleyici film tekniğinde bitkiler kanallarda yetiştirilir. Besin çözeltisinin akabilmesi için uygun bir eğim olmalıdır. Kanal uzunluğu 20-30m’yi geçmemelidir. Meyvesi yenen sebzeler için kanalların taban genişliğinin 25-30cm, salata-marullar için 10cm olması yeterlidir. Fideler kanallara substratlı kafes şeklindeki saksılar veya kaya yünü bloklarıyla yerleştirilir. Kaya yünü daha çok kullanılmaktadır. Kanal üzerine siyah polietilen (PE) örtü kullanarak kanallar hazırlanabilir. Kanallar beton veya sert plastikten imal edilebilir. Günümüzde en çok sert plastik kullanılmaktadır. Besin akışının homojen olması için keçe benzeri bir materyal şerit halinde kanalın içine yerleştirilir.
-Tanklar ve Borular: Besin çözeltisinin bulunduğu besleme tankı ve toplama tankı ilave edilmiştir. Besin çözeltisi toplama tankı kanal seviyesinin altında, besleme tankı eğimin üst tarafına yerleştirilir. Besleme tankına bağlı borular kanalın 5cm üzerine yerleştirilir. Bu borulardaki besin çözeltisi belirli aralıklardaki açıklıklardan kanallara akıtılır. Kanallardan akan fazla çözelti toplama tankına gelir. Burada kimyasal özellikleri kontrol edilip besleme tankına pompalanır. Çözeltinin oksijen içeriğini arttırmak için hem boruların yukarıya yerleştirilmesi, hem de kanallardan çözeltinin yüksekten akıtılması önerilmektedir.
-Kontrol Donanımı: NFT’de besin çözeltisinin elektriksel geçirgenliği, pH ve sıcaklığı kontrol edilmelidir. Kanallara besin çözeltisinin akıp akmadığı kontrol edilmelidir. Bu amaçla alarm sistemleri geliştirilmiştir. Besin elementleri, kimyasal analiz ve elektriksel geçirgenlik ölçümlerine göre çözeltiye ilave edilmelidir.
-Besin Çözeltisi Akışı: Besleyici film tekniğinde, besin çözeltisi sirkülasyonu sürekli veya kesintili olur. Kesintili akış uygulaması;
- *Elektrik tasarrufu sağlar.
- *Pompaların ömrünü uzatır.
- *Domates yetiştiriciliğinde bitkilerin erken dönemde meyveye yatmasını sağlar.
- *Kök bölgesinin O2 içeriğini arttırır.
Çözelti akışı,
*Zamanlayıcı (timer) kullanılarak veya Solar integratör kullanılarak programlanmaktadır.
b)Derin veya Yarı Derin Akan Su Kültürü: Bu sistemler Japonya’da geliştirilmiş olup besin çözeltisinin kuvvetli bir şekilde havalandırılması prensibine dayanır. Besin çözeltisi, yetiştirme yataklarına bir hava karıştırıcısından geçerek ulaşmaktadır. Her yetiştiricilik ünitesi 1m genişlik, 3.15m uzunluktadır (Kyowa Sistemi-Yarı Derin).
- M Sistemi-Derin Akan Su Kültürü: Çözelti sirkülasyon pompası tarafından emilir, hava karıştırıcısından geçerek tekrar yetiştiricilik ünitesine verilir.
- Ein Gedi: Bitki kökleri sürekli havalandırılan ve dolaştırılan besin çözeltisinin içindedir. Çözelti yetiştiricilik yataklarına sisleme başlıkları ile verilir.
c)Katlı Akan Su Kültürü Sistemleri: Katlı tanklardan oluşmuş sistemdir. Birim alandaki bitki sayısını arttırmak amaçlanmıştır. Bitkilerin güneş ışığından eşit faydalanabilmesine dikkat edilmelidir.
3.AEROPONİK KÜLTÜR
Besin çözeltisi çıplak bitki köklerine sis halinde verilmektedir. Oksijen ve su aeroponik teknikte yeterince sağlanabilmektedir. Bitki kök bölgesi max. düzeyde kontrol edilebilir. Bu teknikte ışık geçirmeyen bir kap, besin çözeltisi tankı ve sisleme düzeni gerekmektedir. Bu yöntemde su ve besin maddeleri kullanımı azalmaktadır. Erkencilik ve yüksek verim elde edilmektedir. Ayrıca geliştirilen katlı veya dikey düzeneklerde bitkiler yetiştirilerek birim alandaki bitki sayısı arttırılıp birim alandan çok daha fazla verim alınmaktadır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri