• notifications1
  • menü

Bugün : 22 Ekim 2024 Salı

Dut Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Dut Ağacı Aşılama

Dut ağaçlarının meyvesi ve ipekçilikte yararlanılan yaprakları için yetiştirilmektedir. İki cins dut çeşidi bulunmaktadır. Bu cinsler beyaz dut ve karadut şeklinde ayrılmaktadır. En iyi bilinmekte olan dut cinsi ise beyaz dut şeklinde bilinmektedir. Karadut şeklinde bilinmektedir. Kuzey Amerika ve Asya da oldukça fazla dut cinsleri bulunmaktadır. Şifalı ve fazla vitaminli olan bir meyve türüdür. Enerji deposu şeklinde bilinmektedir. Dut ağaçları büyük bir ağaç olarak sayılmamaktadır. Fakat gövdesi fazla dallı ve budaklı şeklinde olan bir ağaçtır. Dut ağacının yaprakları girintili ve çıkıntılı, ince tüysüz bir şekle sahip olan yapraklardan oluşmaktadır. Meyvesinin rengi tatlı yeşil veya beyaz ile pembe arasında farklılaşmaktadır. Kara ve mor renkte olan dut çeşidi de bulunmaktadır.

Dut Ağacı Aşılama

Çiçeği ayrı bir şekilde değil kümeler şeklinde çıkmaktadır. Bu olay dut ağacının oldukça önemli olan bir özelliğidir. Dut ağacının meyvesi dişi çiçeklerin döllenmesi ile oluşur. Bu meyveler küçük etli şeklinde olan meyvelerdir ve böğürtlene benzemektedir. Dişi olan çiçeğin oluşturduğu bu meyve oldukça fazla miktarda küçücük meyvenin oluşturmuş olduğu bir topluluktur. Bu topluluğun üyesine kapçık meyve ismi verilmektedir. Bu meyvelerin iç kısmı öz sıvı ile dolu olan yumuşak kesecikler den oluşur. Dut ağaçlarının sağlam bir gövdesi bulunmaktadır. Dut ağacı nisan ve mayıs aylarında çiçek açarlar. Karadut ağacının beyaz dut ağacına nazaran boyu daha ufak bir şekilde olur. Yapraklarının üstünde ince tüyler bulunmaktadır.

 

Göz aşısının yapılması: Göz aşısı yapılırken T yolu dışında uygulanmakta olan çentik olan aşı yoludur. Çentik olan aşı yolu ile dutlar, güller, ıhlamur ve ceviz ağacında büyük başarı getirmektedir. Bu aşıyla anacın dibine yakın bölümüne veya gövdesinden yukarı kısımdan aşağı kısma doğru 3 ve 5 santim uzunluğa sahip olan bir kabuk çıkartılır. Tomurcuklu bir şekilde olan kabuğu tutacak olan bir çentik kesik yüzeyinin alt kısmına açılır.


Tomurcuk aşı kalemi bu kısma yerleştirilir ve bağlanır. Oldukça hızlı bir şekilde yapılmış olan yöntemdir. Çentik açılmadan önce anaç ta bulunan göz üstünden çıkarılmış olan kabuk yerine göz yerleri üst üste gelecek bir biçimde kalem gözden alınınca kabuk yerleştirilirse buna yama göz aşısı ismi verilmektedir. Haziran ayının bitmesi veya temmuz ayı başlangıcında açık olan alanda yapılmaktadır. Göz aşısı yapıldığı sene içerisinde sürgün vermektedir. Kendi içerisinde erken sürgün ve geç sürgün şeklinde iki kısma ayrılmaktadır. Erken sürgün olan göz aşısında kalemler tomurcuk henüz uyanmamış olan bir durumda iken alınır. Anaç ise aktif bir şekilde olmalıdır.ir şek

 

Kakma aşısının yapılması; 

Aşı kaleminin ince şeklinde olan anacın ise kalın bir şekilde olduğu durumda yapılmaktadır. Anaçta üçgen biçiminde bir oyuk açılır. Bu oyuğa uygun olan bir kalem kesilir. Kambiyumları çakıştıracak bir şekilde bağlanır ve macunlanır. Bu yol ile yaprağını döken cinslerde açık olan yerlerde kural olarak fidanların sürmelerinden mümkün olduğu kadar kısa bir süre önce yapılmaktadır. Oldukça erken bir şekilde devam eden cinsler ilk bahar aylarında erken bir şekilde aşılanmaktadır. Genç bir şekilde devam eden türler ise ilkbaharda geç bir şekilde aşılanmaktadır.

 

Yarma aşının yapılması; 

Bu aşılama yöntemi oldukça fazla kullanılmakta olan bir uygulamadır. Aynı kalınlıkta olan anaç ve kalemler ile kalemin ince olan anacın kalın olduğu halde iken rahat bir şekilde uygulanabilir. İlk olarak anaç olan fidanın tepesi kesilir. Daha sonra düz bir satıh meydana getirilir. Kalemin oturmuş olduğu kenarda anacın kesit yarısına kadar yakılır. Ardından kama şeklinde ve bir kısmı kabuklu bir şekilde olan kalem yarığa oturtulur. Yarığın iki kısmı kalem ile sıkıştırması gerekmektedir. Bu olayı gerçekleştirirken anaç ve kalem kabuklarının aynı hizaya gelmelidir. Kalın olan anaç üstünde anacın çapı boyunca açılacak olan yarığa bazen iki taraflı iki kalem aşı yapılabilir.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Sorhocam

7.10.2024 14:19:49

Temmuz ayında dut aşısı yapmak için en uygun yöntem "kılıf aşısı" ya da "çentik aşısı"dır. Bu yöntemler, yaz aylarında aşı yaparken başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar. İşte bu yöntemlerin kısa açıklamaları:

 

Kılıf Aşısı (Sarma Aşı)

Malzeme: Aşılamak istediğiniz anaç ve aşılayacağınız çeşit.

Uygulama:

  1. Anaç dalının üst kısmında bir kesik açın.
  2. Aşı kalemi, anaç dalının kesilen kısmına yerleştirilir.
  3. Aşılama yerini uygun bir materyalle (örneğin, aşı bandı veya streç film) sararak hava almasını önleyin.

 

Çentik Aşısı

Malzeme: Aşı kalemi ve anaç.

Uygulama:

  1. Anaç dalında çentik açın (V şeklinde).
  2. Aşı kaleminin ucu, çentik içine yerleştirilir.
  3. Aşı yerini sararak hava almasını engelleyin.

Aşılama Zamanı

Temmuz ayı, yaz aylarının ortasıdır ve dut ağaçları için aşı yapmak için uygun bir zamandır. Bu dönemde, bitkilerin büyüme hızı yüksek olduğu için aşının tutma olasılığı artar.

 

Ek İpuçları

  • Aşılamadan önce aşı kaleminin ve anaç dalının temiz olduğundan emin olun.
  • Aşı yaptıktan sonra sulama ve bakımına dikkat edin; toprağın nemli kalmasına özen gösterin.
  • Aşılama yerini güneşten korumak için gerekirse gölgeleme yapın.

 

Aşı işlemi ile ilgili başka bir konuda yardımcı olabilir miyim?

Fahri

19.06.2024 19:50:01

Temmuz ayında dut aşısı yapmak istiyorum.hangi aşı uyvun

Sorhocam

22.04.2023 21:27:14

Yerini değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Eğer yerini değiştirme imkanı yoksa gülü seven dikenine katlanır.

Pinar

21.04.2023 09:17:33

yeni tasindigimiz evin bahcesinde buyuk bir asisiz dut agaci var surekli dõkúluyor kesmek istemiyoruz ne yapabiliriz? simdiden tesekkurler

(28237 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Her başarı ilk başta bir hayaldi. En büyük çınar bir dalda, en güzel kuş bir yumurtada saklıdır. Hayaller de gerçeklerin tohumu ve yumurtasıdır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi