• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Erik Aşılama, kaliteli bir şekilde erik üretmek isteyenler ve istenilen erik türünün yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Erik aşısında en önemli etkenlerden birisi aşı gözünün alınmış olmasıdır. Farz edelimki komşunuzun bahçesinde oldukça güzel bir meyve alınan erik ağaçları var. Sizde bu erik ağacından göz alarak kendiniz için aşılama yapmak istiyorsunuz. Bunun için de iyi bir aşılama yönteminin nasıl yapıldığını bilmeniz gerekmektedir.

Erik aşılamasının yapılış şekli

Üzerinde meyve bulunan dal ya da sürgün kesinlikle yaz ayları süresince meyve sürgünü aralıksız olarak vermeye yani uzama işlemine devam ettiği bilinmektedir. Herhangi bir dalın uzayan bir uç bölümü diğer yıla kadar verimli bir meyve verir. Bizler de uç bölümlere doğru aşı almış olursak eğer aşılama yapmayı düşündüğümüz erik ağacının da diğer yıla hızla verim vermesi beklenmektedir. Gitgide uzayan bu dallar ya da sürgünden belli bir bölümü, meyvelerin olduğu kısma pek yaklaşmadan bir an önce kesmemiz şarttır. Almış olduğumuz dal parçası erik aşısı yapmak için kullanılan hazır bir kalem olabilir.

 

Bu dal parçasının bütün kısımları bizim işimize yaradığını söyleyemeyiz. Mesela, dalın uç bölümü odun haline gelmediğinden ötürü kolay bir şekilde eğilmektedir. Bu bölümleri dal parçasından ayırmamız şarttır. Zaten erik dalı mor renkte bir gövdeye sahip olmasından ötürü, uç bölümlere doğru gidildikçe mor rengi azalmaktadır. Bu bölümde yer alan göz alanları yeteri kadar olgun değildir. Erik aşılama yöntemi için bizlere başarılı bir sonuç vermez. Bundan ötürü dalın artık çok kolay bir şekilde eğilen ya da mor rengi bulunmayan bölümünü kesiyoruz.

 

Elimizde bulunan kalem ya da dal gelişim aşamasında kesilmesinden ötürü çok çabuk bir şekilde nem kaybına uğrar. Bu sebepten ötürü hızlı bir biçimde hareket edilmesi şarttır ve dalın yaprak olan kısımlarını, sap kısmından farklı olarak ayırmamız gerekir. Bu biçimde göz kısımlarını alacağımız sürgün yaprakları da arındırılmış olacaktır. Elimizde tutmuş olduğumuz kalemi suyun iç kısmına koyarsak sahip olduğu nemini de kaybetmemiş oluruz. Eğer herhangi bir su imkanımız bulunmuyorsa o zamanda nemli bir bezin kullanarak bezin içine kalemi koyup yine nemini kaybetmesini bu şekilde engellemiş olacağız. Artık erik aşısı yapabilmek için kalemimiz hazır hale gelmiş demektir. Erik ağacına yapılacak olan göz aşısı için en önemli özelliklerden birisi için kesinlikle gözün çıkarılması şarttır.

 


Aşı gözü alınacağı sırada kalem üzerinde bir takım küçük hesaplamaların yapılması önemli bir etkendir. Çünkü önemli olan gözün yaklaşık olarak 1,5 santim altından ve üstünden kesici bir alet yardımı ile yatay tutularak çentik atılması gerekir. Bu atılmış olan çentiklerin solundan ve sağından gözde herhangi bir zarar meydana getirmeden çizik atmak suretiyle çentikleri birleştirmemiz gerekir. Gözün etrafında artık bir dikdörtgen benzeri alan meydana gelmiş oldu. Gözü dal kısmının birleştiği alandan hafif bir biçimde sola ya da sağa doğru hareket ettirip kabuğuyla birlikte kolay bir şekilde çıkarmamızı sağlar. Gözün kabukla birleştiği kısımda ise tomurcuğu yer almaktadır. Bu tomurcuk kısmının tam simetriğinde bulunan, kabuğun iç kısmında bir siyah noktanın bulunması gerekir.

 

Eğer bu bahsettiğimiz noktacık kabuğun iç kısmında yer almıyorsa yapmış olduğumuz erik aşısı büyük bir ihtimalle tutmayabilir. Kesinlikle parçayı o bölüme almamız gerekir. Bizim gözümüzde artık siyah renkte bir noktacık yer almaktadır. Artık istenilen erik ağacına hazırlanmış olan gözü aşılamamız gerekmektedir. Aşıyı uygulamak istediğimiz dala yatay yönde bir çentik atılır. Gözün kabuk kısmının uzunluğuna eş olarak, aşağıdan yukarı kısma doğru bu yatay çentik kadar dalımızı çizmemiz gerekir. Dikey olarak çizilen çizginin sağı ile soluna doğru kabuk kısımlarını hafif bir şekilde kaldıralım. Bundan sonrasında ise bağlama işlemine geçmemiz gerekir. Bağlama işlemine sırasında yapmamız gereken şey bu işlemi aşağıdan başlatmamız gerektiğidir. En önemli kısmı ise bu bağlamanın oldukça sıkı bir şekilde gerçekleşmiş olmasına dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gerekmektedir.

 

Erik aşısının tuttuğunu anlamak için yapılması gerekenler

Erik aşının gözü alınacağı sırada yaprakların sap bölümü de alınmış demektir. Kabuğuyla birlikte bu sap bölümü de aşılamada kullanılması gerekmektedir. Aşılama uygulanan bu sap kısmı, yaklaşık olarak 5 hafta içerisinde tam anlamıyla kurur ve düşerse ya da dokunduğumuz an düşerse artık bu yapmış olduğumuz erik aşısının tuttuğu anlamına gelmektedir. Dokunduğumuz zaman sap kısmı oldukça sert bir hal almış ise eğer aşı yaptığımız alanda aynı şekilde bir değişiklik olmadan duruyorsa ya da ciddi bir şekilde alınan darbeyle yere düşüyorsa işte o zaman bu yapılan erik aşısı olmamış demektir yani aşı tutmamıştır diyebiliriz.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Mehmet

1.04.2021 16:46:18

Erik aşısı hangi ayda yapılır

(24173 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Erik Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Erik Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Erik Aşılama, kaliteli bir şekilde erik üretmek isteyenler ve istenilen erik türünün yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Erik aşısında en önemli etkenlerden birisi aşı gözünün alınmış olmasıdır. Farz edelimki komşunuzun bahçesinde oldukça güzel bir meyve alınan erik ağaçları var. Sizde bu erik ağacından göz alarak kendiniz ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi