• notifications1
  • menü

Bugün : 5 Temmuz 2025 Cumartesi

Dut Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Dut Aşısı

Bahar geldiğinde dut ağaçlarına su yürümeye başladığı zaman kalem ve yarma aşılar yapılmaktadır. Ağaçlara yaprak aşısı ise altıncı aydan başlayarak yapılır. Aşı yapılan dut ağaçları daha güzel ve lezzetli meyveler verir. Ancak dut aşısı deneyimli bir aşıcı tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde aşının tutması oldukça zordur.

Dut Aşısı

Durgun göz aşısı ile dut aşısı

Durgun göz aşısı genellikle Temmuz sonundan itibaren Eylül başına kadar yapılır. Bu dut aşısı yaz döneminde yapılmalı, çünkü meyve fidanlarının çoğalması sağlanmalıdır. Anaçtan Temmuz sonu, Ağustos'ta daha kolay kabuk verir. Eğer büyüme durur, anaç kabuk vermezse dut aşısı yapılmaz. Durgun göz aşısı yapılması için, bulunulan yılın sürgünleri kullanılmalıdır. Bu sürgünler hem kuvvetli olmalı, hem de üstünde sürgün tomurcuğu olmalıdır. Ağaçtaki dış kısımda olan kısa ve yavaş büyüme gösteren sürgünler, üzerinde çiçek gözü bulunduracağından kullanılmamalıdır. Göz alınan sürgünler kesilince yapraklar, üzerinde kısa yaprak sapı kalacak biçimde ayıklanır. Ardından ıslak beze sarılı kalemler aşılanacakları yerde kullanılır. Kalemler ise günlük taze kullanılmalı. Kalemdeki orta kısımdaki gözler en uygun olanıdır. Gözler anaca takıldıktan yaklaşık 2-3 hafta sonra burada kaynamaya başlar. Gözün yan tarafında kısa kesilmiş yaprak sapının düzgün kopması aşının  tutmasına işarettir. Bu yaprak sapının kuruması aşının tutmadığını gösterir.

 

Dut Aşısı

Eğer yaz sonu dut aşılama yapılırsa, tomurcuk aynı mevsimde sürmez. Bu durumda ilkbahar geldiğinde aşının tutması kontrol edilmeli, tutanlar gözün üzerinden kesilmelidir. Bu durumda tomurcuk daha kolay sürer.

 

İlkbahar göz aşısı ile dut aşısı

Bu aşı Mart ve Nisan aylarında yapılır. Bu aşıda durgun göz aşısına benzer şekilde yapılır. İlkbahar geldiğinde anaç kabuk vermeye başladığında, fazla sürgün gelmeden uygulanır. Durgun mevsimde aşı için gerekli olan kalemler alınır, aşı yapılacak zamana kadar saklanır. Dut aşısı yapıldıktan 2 hafta sonra aşının kaynamasıyla tomurcuk sürmesi için, anaç aşı yapılan noktanın üzerinden kesilmelidir. Güneş yanıklığının önlenmesi ve beslenmenin sağlanması için, sürgünler bir süre bırakılmalıdır. Bu dut aşısı yapılırsa, iyi bir bakım sayesinde ağaçlar sonbahara kadar büyürler.

 

Haziran göz aşısı ile dut aşısı

Bu dut aşısı Haziran başında yapılmaktadır. Aşı mevsim içinde bir yaşlı fidan elde edilmesi için yapılmaktadır. Özellikle uzun büyüme mevsimi olan yerlerde tavsiye edilir. Bu aşı aslında pek dut ağacı için tavsiye edilmez. Daha çok şeftali, badem, kayısı gibi sert çekirdekli olan ağaçlara önerilir. Sonbahar ve ilkbahar göz aşılarından yararlanamayanlar için avantajlı bir aşılamadır.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Zeki

23.05.2021 14:25:45

Dut kalem aşısını nisan ayında yaptırdım.. aşı kalemi hala yeşil ama yaprak açmadı..neden?

Mustafa Kaynak

1.08.2021 14:21:59

Kiraz göz aşısı yaptım ilk denemem ama göz canlı tutmuş olduğu halde uyanmadı neden

(78379 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Mükеmmеl kişiyi aramaktan vazgеç. Tеk ihtiyacın olan sana sahip olduğu için şanslı olduğunu düşünеn biridir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri