Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Gıdalarda Şeker Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Gıdalarda Şeker Tayini
Karbonhidratlar, bitkiler tarafından sentezlenen temel besin ögelerinden biridir. Sebze ve meyveler ile bunlardan üretilmiş gıdalar daima karbonhidrat içerir.Bunlar; başlıca glikoz, fruktoz ve sakkaroz olmak üzere üç tip karbonhidrat içerir. Bu karbonhidratlardan glukoz, galaktoz ve fruktoz monosakkarit; sakkaroz, laktoz ve maltoz ise disakkarittir. Bu modülde şeker tayin yöntemleri anlatılacaktır. Şeker tayini, genellikle tüm sebze ve meyveler ile bunlardan üretilmiş çeşitli gıdalara uygulanır. Birer karbonhidrat olan lif, selüloz ve nişasta tayin yöntemleri ise farklı modüllerde verilmektedir.
Gıdalarda şeker tayinleri, aşağıdaki nedenlerden dolayı yapılmaktadır:
- 1) Gıdaların bileşiminde bulunan toplam şeker ve invert şeker miktarını tespit etmek
- 2) Prosese (üretimin işlemlerine) yön vermek
- 3) İçeriklerinde sahip oldukları enerji miktarını bulabilmek
- 4) Standarda uygun olup olmadığını saptamak
Şeker tayininde genel olarak üç yöntem kullanılır.
Bunlar:
- – Volumetrik yöntem
- – Gravimetrik yöntem
- – Enstürümantal yöntemlerdir.
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Gıdalarda Şeker Tayini 252 kb
- Gıdalarda Şeker Analizi 222 kb
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri