• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Ülkemizde tahıllarda zarar yapan en önemli zararlılar süne, kımıl, bambul, zabrus, yaprak bitleri, ekin sap arısı, ve tripslerdir.

1.SÜNE

Zarar Şekli ve Biyolojisi: Güneydoğu, Trakya ve İç Anadolu Bölgelerinde önemli ürün kayıplarına neden olan bir böcektir. Bitkiye ve taneye olmak üzere iki şekilde zararı vardır. 1200-1600 metre yükseklerde kışlaklarda kışı geçirdikten sonra Nisan ayı ve Mayıs sonlarında ekin tarlalarına göç ederler. Bitkilerin kardeşlenme döneminde sapı toprağa yakın yerden, sapa kalkma döneminde sapı yukarı kısmından hortumları vasıtasıyla emerler. Emilen bitki zamanla sararır, kurur ve başak bağlamaz.

Bu zarar şekline KURTBOĞAZI denir. Zarar başak sapının alt kısmından yapıldıysa başak sararır, kurur ve tane bağlamaz. Bu zarar şekline de AKBAŞAK denir. Süne tarlaya indikten yaklaşık bir hafta sonra çiftleşmeye başlar. Dişi süne yaşadığı sürece 5-7 gün ara ile yumurtlar. Her yumurtlamada iki-üç sıra halinde 12-14'lük yumurta paketini ekin yapraklarının üst yüzeyine bırakır. Yumurtadan çıkan bireylere nimf denir ve bu nimfler ergin oluncaya kadar 5 dönem geçirler ve bitki öz suyunu emerek beslenirler. Yaz başlarında ergin hale gelirler.

 

Mücadele: Erkenci çeşitlerin ekilmesi, ekin hasat olgunluğuna erişir erişmez hemen biçilmeli, ilaçla mücadelenin kolay olması için toplu ekim yapılmalıdır. İlaçla mücadele ülkemizde uçaklarla devlet olanaklarıyla yapılmaktadır.
 

 

2.KIMIL

Zarar Şekli ve Biyolojisi: Özellikle İç Anadolu Bölgesinde önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Biyolojisi ve zarar şekli süneye benzemektedir. Kışlaktan indikten 10-15 gün sonra çiftleşen dişiler 12-18'lik paketler halinde yumurtalarını başaklara, bitki saplarına ve yaprak yüzeylerine, yabani otlara bırakırlar. Bir dişi toplam 100-180 yumurta yapabilir.

Mücadele: Kültürel tedbirler sünede olduğu gibidir. Kimyasal mücadele için kışlaklardan ilk uçuşların olduğu tarihlerden itibaren çevredeki tarlaların kontrol edilmesi çok önemlidir. Zararlının dağılmasına ve yumurta bırakmasına fırsat verilmeden toplu inişler yakalanmalı ve mücadele yapılmalıdır.
 

 

3.BAMBUL

Zarar Şekli ve Biyolojisi: Tahıl ekilen her erde bulunabilir. Larva denilen yavrular toprak altındaki kökleri yiyerek zarar yaparlar. Ergin böcekler ise başaktaki tane süt olum dönemindeyken taneleri kemirirler. Kemirilen tanelerde kalite düştüğü gibi tohumluk olarak da kullanılamaz.

Mücadele: Süne ve kımılda olduğu gibi erkenci çeşit ekmek, ekim nöbeti uygulamak, tarlada yabancı ot barındırmamak veya erken ekim gibi kültürel yöntemler uygulanmalıdır. Son çare olarak erginlere karşı yüzey ilaçlaması, larvalara karşı tohum ilaçlaması yapılmalıdır.
 
 

 

4.ZABRUS

Zarar Şekli ve Biyolojisi: Ekin kambur böceği olarak da bilinir. Sonbaharda ekimden sonra zabrus larvaları ortaya çıkar ve önceleri ekilen taneleri yer. Erken ilkbaharda genç bitkilerin yapraklarını toprak altına çekerek yaprağı tamamen yiyerek sadece yaprak damarlarını bırakır. Saç yumağı şeklinde kalan yaprak damarları zabrus zararının en iyi belirtisidir. Erken dönemde başlayan zabrus zararı tarlanın öbek öbek boşalmasına neden olabilir. Nisan sonu, mayıs başlarında larvalardan ergin böcekler meydana gelir ve tahıl sürgünlerini yiyerek zarar verirler.

Mücadele: Bitki kışa ne kadar kuvvetli girerse zabrustan o kadar az etkilenir. Bu nedenle ekimin erken yapılması ve gübrelemenin zamanında yapılması çok önemlidir. Gevşek toprakta larvanın hareketi daha kolay olacağından toprağın merdane ile sıkıştırılması yararlı olur. Zabrusun görüldüğü alanlarda ekim nöbeti uygulanması populasyonu azaltmaktadır. Zabrus zararının yoğun olduğu yerlerde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Tohum ilaçlaması yapıldıktan hemen sonra ekilmelidir. İlaçlama dikkatli yapılmalı, tohum ıslatıldıktan sonra ilaçla iyice karıştırılmalıdır. Tohum ilaçlaması zabrusun erginlerine karşı etkili olmaktadır. Ancak larva halindeki zabruslar tohumu değil genç fidelerin yaprağını yediğinde bu ilaçlamadan zarar görmezler. Erken ilkbaharda, zabrus larvalarının yoğun olduğu yerlerde yüzey ilaçlaması yapılmalıdır.

 


5. YAPRAK BİTLERİ

Zarar Şekli ve Biyolojisi: Saydama yakın, yumuşak gövdeli, emici böceklerdir. Çok sayıda olduğunda yaprakların sararmasına ve ölmesine neden olmaktadır. Ayrıca yapraklarda morlaşma, kıvrılma ve bükülmeler de meydana getirebilmektedir. Bazı türleri virüs hastalıklarının taşıyıcısıdırlar.

Mücadele: Yaprak bitlerinin yoğun olarak görüldüğü yerlerde yüzey ilaçlaması yapılabilir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(26781 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Önemli Tahıl Hastalıkları Nelerdir?

Önemli Tahıl Hastalıkları Nelerdir?

ÜLKEMİZDE TAHILLARIN ÖNEMLİ HASTALIKLARI Bu hastalıklardan ülkemizde tahılda en fazla zarar verenler ve etmenleri şu şekilde sıralanabilir 1.BAŞAK HASTALIKLARI Sürme (Tilletia foetida, T. caries) Buğday rastığı (Ustilago nuda tritici) Arpa açık rastığı (Ustilago nuda hordei) Arpa yarı açık rastığı (Ustilago nigra) Arpa kapalı rastığı ...

Önemli Sebze Zararlıları Nelerdir?

Önemli Sebze Zararlıları Nelerdir?

SEBZE ZARARLILARI Hastalık ve zararlılar ile hiç mücadele yapılmaz ise ancak zararlılardan artan hasat edilir. Fakat bilinçli ve zamanında yapılan ilaçlı mücadele ve önceden alınan kültürel önlemler ile hastalık ve zararlı kayıplarının en aza indirgenebileceğini unutmayınız. Bu dersimizde de önemli sebze zararlılarını, zarar şekillerini ve müca...

Önemli Tahıl Zararlıları Nelerdir?

Önemli Tahıl Zararlıları Nelerdir?

Ülkemizde tahıllarda zarar yapan en önemli zararlılar süne, kımıl, bambul, zabrus, yaprak bitleri, ekin sap arısı, ve tripslerdir. 1.SÜNE Zarar Şekli ve Biyolojisi: Güneydoğu, Trakya ve İç Anadolu Bölgelerinde önemli ürün kayıplarına neden olan bir böcektir. Bitkiye ve taneye olmak üzere iki şekilde zararı vardır. 1200-1600 metre yükseklerde...

Bağlarda Görülen Önemli Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

Bağlarda Görülen Önemli Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

ASMA HASTALIK VE ZARARLILARI (Türkçe - Latince) Bağ Antraknozu Hastalığı (Elsinoe Ampelina) Bağ Küllemesi Uncinula Necator (Schw.) Bağ Mildiyösü (Plasmopara Viticola) Bağlarda Kurşuni Küf Hastalığı (Botrytis Cinerea) Bağlarda Kav (Esca) Hastalığı (Stereum Hirsutum, Phellinus İgniarius) Bağlarda Kök Uru Hastalığı (Agrob...

Biberlerde Görülen Önemli Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

Biberlerde Görülen Önemli Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

BİBER HASTALIK VE ZARARLILARI Bakteriyel Benek Hastalığı (Pseudomonas syringae pv. Tomato) Bakteriyel Kanser ve Solgunluk (Clavibacter michiganensis subsp. Michiganensis) Bakteriyel Leke Hastalığı (Xanthomonas vesicatori) Biberlerde Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı (Phytophthora capsici) Domates Öz (Gövde) Nekrozu (Pseudomonas...

Mısırda Görülen Önemli Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

Mısırda Görülen Önemli Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

MISIR RASTIĞI (Ustilago maydis) Hastalık Belirtisi: Hastalık etmeni bir mantardır. Hastalık ertesi yıla bulaşık toprak ve hastalıklı bitki artıkları ile geçer ve toprakta 8 yıla kadar canlı kalabilir 3-4 yapraklı devrede mısır bitkilerinde bulaşma olur. Yaşlı bitkilerin hastalanması oldukça güçtür. Bulaşma; rüzgar, yağmur gibi mekanik yollarla...

Önemli Endüstri Bitkileri Zararlıları Nelerdir?

Önemli Endüstri Bitkileri Zararlıları Nelerdir?

Endüstri Bitkileri Zararlıları Anason Güvesi Anasonda Yaprak Bitleri Ayçiçeğinde Bozkurt Ayçiçeğinde Çayır Tırtılı Ayçiçeğinde Makaslı Böcek Ayçiçeğinde Yeşilkurt Haşhaş Kök kurdu Kavak Küçük Tekebocegi Keten ve Kenevirde Toprak Pireleri Korunga Çadır Tırtılı Korunga Kök Kurdu Mısırda Çizgili Yaprak Kurdu Pamuk Yaprak pireleri Pa...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi