• notifications1
  • menü

Bugün : 7 Kasım 2024 Perşembe

Kiraz Siyah Yaprak Biti Zararlısı (Myzus Cerasi)

Kiraz Siyah Yaprak Biti Zararlısı (Myzus Cerasi)

Kiraz Siyah Yaprak Biti

(Myzus Cerasi)

 

KİRAZ SİYAH YAPRAK BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Kiraz siyah yaprakbiti erginleri, genel olarak yuvarlak vücutlu, parlak siyah renkli ve koyu esmer parıltılıdır. Corniculusları iyi gelişmiştir. Bunlar silindir şeklinde olup, uç kısma doğru incelmiştir. Vücut uzunluğu 2 mm’dir. Yumurtaları siyah ve uzunca ovaldir

Kiraz Siyah Yaprak Biti (Myzus Cerasi)

Kışı kiraz ve vişne ağaçlarının tomurcuklarının etrafında ve dallarda yumurta döneminde geçirir. İlkbaharda nimfler çıkar ve yaprakların alt yüzünde beslenirler. Burada çoğalarak birkaç döl verir. Mayıs-haziran aylarında, kanatlı erginler meydana gelir. Kanatlı erginler, ara konukçulara göç ederek orada yaşamını sürdürür.

Kiraz Siyah Yaprak Biti (Myzus Cerasi)

Sonbaharda tekrar esas konukçusu olan kiraz ve vişne ağaçlarına döner. Burada çiftleşirler. Çiftleşen dişiler, ağaçların tomurcuklarının etrafına ve dallara yumurta bırakır. Bu döllenmiş yumurtalar kışı geçirir. Bazı yerlerde, bazı bireyler, yaz mevsiminde ara konukçularına göç etmeyip, esas konukçusu olan kiraz ve vişne ağaçları üzerinde hayatını sürdürebilir.

 

KİRAZ SİYAH YAPRAK BİTİ ZARAR ŞEKLİ

 Kiraz siyah yaprakbitinin erginleri ve nimfleri, yapraklarda ve sürgünlerde öz suyunu emerek zarar yaparlar.  Ayrıca salgıladıkları tatlımsı maddeler nedeniyle, fumajine neden olurlar. Erginler ve nimfler, yaprakların alt yüzlerinde koloniler oluşturarak beslenirler. Bunun sonucu yapraklar kıvrılıp, buruşur ve sürgünler gelişemez

 

KİRAZ SİYAH YAPRAK BİTİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Kiraz, ve vişne

 

KİRAZ SİYAH YAPRAK BİTİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

Kültürel Önlemler

Bu amaçla bahçe içerisindeki yabancı bitkiler imha edilmeli, toprak sürümüne özen gösterilmeli, meyve bahçeleri ve yakınında yaprakbitlerine hassas bitkiler yetiştirilmemelidir.Kış ve erken ilkbaharda ağaçlar kontrol edilmeli, yumurta görüldüğü taktirde yapılacak budama ile popülasyon düşürülmelidir.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Mart ve Ekim aylarında sadece Kiraz siyah yaprakbitini hedef alan kaplama ilaçlamalardan kaçınılmalıdır. Yaprakbiti popülasyonu, ekonomik zarar eşiğinin üzerine çıkması halinde, bir ağaçta 7 adet bulaşık dal olduğunda ilaçlanmalıdır.

 

KİRAZ SİYAH YAPRAK BİTİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Chlorpyrifos-ethyl 480g/l EC 150 ml 14
Dimethoate 400 g/l EC 100 ml 7
Fenthion 525 g/l EC 150 ml 21
Omethoate 565 g/l SL 125 ml 21
Primicarb %50 WP/WG 50 ml 21

 

KİRAZDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Sorhocam

30.05.2022 20:14:26

20sp diye zirai ilaç bayilerinden isteyebilirsiniz.

Zabit Zabit

30.05.2022 14:51:37

Kiraz yaprak biti ilaç adını öğrenmek istiyoru

(55764 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

İlim aşağıdakileri yükseltir,cahillik yüksektekileri alçaltır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi