• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Kiraz Sineği Zararlısı (Rhagoletis Cerasi)

Kiraz Sineği Zararlısı (Rhagoletis Cerasi)

Kiraz Sineği

(Rhagoletis Cerasi)

 

KİRAZ SİNEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Kiraz sineği ergini 4-5 mm boyunda olup, thoraxın uç kısmında sarı renkli üçgen biçiminde yapıya sahiptir. Kiraz sineği Kışı toprakta pupa halinde geçirir.  Kiraz sineği Sıcaklık, nem, yağış ve yere bağlı olarak mayıs ayının ilk haftasından itibaren erginler çıkış yapar.  Kiraz sineği Erginleri çıkıştan yaklaşık 1 hafta sonra meyvelere yumurta bırakmaya başlar.  Kiraz sineği Larvası meyve etinde beslenerek gelişir, olgunlaşan larva pupa olmak üzere toprağa geçer.

KİRAZ SİNEĞİ ZARAR ŞEKLİ

Larvaların meyve içinde beslenmesi sonucu meyve eti rengi kahverengileşerek çürür ve meyve dökümleri meydana gelir. Ayrıca hasatta, meyveler kurtlu olduğu için pazar değeri düşük olur. Kiraz sineğinin zararı en fazla orta ve geççi çeşitlerde görülür.

 

KİRAZ SİNEĞİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Kiraz, vişne, bazı hanımeli türleri (Lonicera spp.) ve yabani kiraz.

 

KİRAZ SİNEĞİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Hasatta ağaç üzerinde meyve bırakılmamalı yere dökülen kurtlu kirazlar toplanıp derin çukurlara gömülmeli, sonbaharda toprak işlemesi yapılmalı, turfandacılık ve dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi, yabani kiraz ve Lonicera türlerinin kiraz üretim bölgelerine dikilmemesi.

 

BİYOTEKNOLOJİK MÜCADELE

Biyoteknolojik mücadele, kiraz sineğinin düşük ve orta popülasyonlarında yapılır.  Bahçede bulunan en erkenci çeşidin ben düşme döneminden bir hafta önce izleme amaçlı, dekara 2 adet sarı yapışkan tuzak ağacın güneydoğu yönüne asılır.  İlk ergin görüldükten sonra, bahçede 15-20 m’de bir olmak üzere, ağaç başına 4 adet “sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü”, yerden 1.5-2.0 m yüksekliğe, ağacın 4 farklı yönüne asılarak kitlesel tuzaklama yöntemi uygulanır.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Farklı çeşitlerin bulunduğu bahçelerde “sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü” kullanılarak ilk erginlerin yakalanması, mücadele zamanının tespit edilmesi yönünden gerekli ve önemlidir. Bunun yanında fenolojik gözlemler de önemlidir. İlk ergin uçuşu başladığı zaman erkenci kiraz çeşitleri genel olarak sarımsı pembe (ben düşme), orta mevsim çeşitleri pembemsi sarı ve sarı renkte; geççi çeşitlerde ise çok az bir kısmı sarımsı yeşil, diğerleri yeşil renkte olmaktadır. Bölgelere göre değişmekle birlikte nisan-mayıs aylarında “görsel sarı yapışkan tuzak +amonyak kapsülü” 2 adet/dekar olacak şekilde kiraz bahçelerine ağaçların güneydoğu yönüne asılır.

 

İlaçlama tuzaklarda ilk ergin görüldükten sonra en geç bir hafta içinde yapılır. Genellikle bir ilaçlama yeterli olmaktadır. Ancak, birinci ilaçlamadan sonra, tuzaklardaki sinek yakalanmaları devam ediyorsa, ilacın etki süresi ve hasat tarihi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılabilir.

 

KİRAZ SİNEĞİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya
Azadirachtin 10 g/l EC 500 ml
Deltamethrin 25 g/l EC 25 ml
Cypermethrin 250 g/l EC 30 ml
Methomyl 200 g/l SL 300 ml
Fosforlu sarı yapışkan tuzak + amonyum tuzu Tuzak 2 ad. Tuzak/da.
Sarı yapışkan tuzak Tuzak 2 ad. Tuzak/da.
Thiacloprid 240 g/l OD 40 ml

 

KİRAZDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Sefa Uslu

26.06.2020 09:52:56

Kiraz sineği için ilaçlama programı nedir?

Işılay

26.06.2020 09:52:21

Kiraz sineğini toprak aşamasındayken yok etmek mümkün mü?

(35683 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Salatalığın %96'sı Sudur.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi