Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Toprak Ph sının Yükseltilmesi Nasıl Olur?
Toprak Ph sının Yükseltilmesi
Toprağın PH’ı asit baz oranıyla ilgilidir.PH’ı yükseldikçe daha alkalin, düşürüldük çede daha asidik bir toprak olur.Toprağı daha alkali hale getirmek için toprak ph’ı arttırılabilir. Toprağın ph’ının yükseltilmesi düşürülmesinden daha kolaydır. ph oranı logaritmik olarak artar yani her ph derecesi arasında 10X kadar bir fark vardır.yani PH 5.0 olan bir oran PH 7.0 den 100 kat daha asidiktir. Daha alkalin yapmak için kireç kullanılacaktır.Her toprak tipi kireç uygulan masına farklı reaksiyon verecektir.Bu uygulamada Kumlu topraklar killi ve torflu topraklara göre daha az kirece ihtiyaç duyarlar.
Tarım arazilerinde 8,5 pH ya kadar olan sorunlarda kalsiyum ve sodyum tuzları neden olabilir. 8,5 yularisi için ise tek sorumlu sodyum tuzlarıdır. Özellikle fosforun toprağa bağlanmaması icin pH 6,5 – 7 civarında tutulmalıdır. Bu amaçla asit toprakalrın tarım kireci ile, alkali toprakların ise kükürt uygulamaları ile pH ları mutlaka ayarlanmalıdır. Kalsiyum sülfat, sadece sodik topraklarda ve DİRENAJ koşulu ile başarı getirebilir.
Kalsiyum yüksekse muhtemelen ph yüksekliğide kireç oranının yüksek olmasından kaynaklanır. JİPS’in Kimyasal Bileşimi, CaSO4 . 2H2O Kristal Sistemi, monoklinik Kristal Biçimi, Çoğunlukla ince-kalın levhamsı kristalli; kısa-uzun prizmatik, iğnemsi, masif, tanesel, lifsi İkizlenme, { 100} yüzeyinde kırlangıç kuyruğu, { -101} yüzeyinde kelebek ikizleri çok tipiktir. Sertlik, 2 Özgül Ağırlık, 2.32 Dilinim, { 010} mükemmel Renk ve Şeffaflık, Renksiz-beyaz, sarımsı, yeşilimsi, kırmızımsı; şeffaf-yarışeffaf Çizgi Rengi, Beyaz Parlaklık, Camsı Ayırıcı Özellikleri, Düşük sertliği ve dilinimi JİPS, gerektiğinde toprak analiz labaratuarlarının tavsiyeleri doğrultusunda kullanılırsa tarım arazilerinde toprağın pH (asitlik) yapısını düzenleyerek, demir, çinko, fosfor, molibden gibi besin maddelerinin tekrar alınabilir forma döneüşmesine yardımcı olmaktadır.
- 1. Ph ı düşürebilmek için kükürt uygulaması yapmak
- 2.Yüksek ph ın buğday için çok önemli bir element olan çinkonun alımına engel olacağından çinkolu gübrelerin kullanılması ve hatta bu uygulamanın topraktan değil yapraktan yapılması
- 3. Hasattan sonrada yaz aylarında kireç ve tuz oranı yüksek olmayan bir sulama suyu ile alanın bol miktarda birkaç kez sulanması
- 4. Münavebede baklagil bitkilerinin bulundurulması5. Pahalı ve zor ama mümkün olursa toprağa kumlu toprak yada kum karıştırılmasıdır.
Besin elementlerinin bitkiler tarafından alınabilmesi için toprak pH’sı çok önemlidir. Besin elementlerinin en rahat alınabileceği toprak pH’sı 6-7 arasındadır. Şekil 1’de besin elementlerinin alınabilirliği ile toprak pH’sı arasındaki ilişki görülmektedir.
Hayatta bir gayesi olmayan insanlar, bir nehir üzerinde akıp giden saman çöplerine benzerler; onlar gitmezler, ancak suyun akışına kapılırlar.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri