• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Buğday Yetiştiriciliğinde Gübreleme Programı Nasıl Olmalıdır?

Buğday Yetiştiriciliğinde Gübreleme Programı Nasıl Olmalıdır?

Buğday tarımı tüm insanlık ve ülkemiz için çok büyük bir öneme sahiptir. Ülkemiz ekim alanlarının %72’sinde hububat tarımıyapılmaktadır. Hububat ekilen alanların %67’sinde (9.5 milyon ha) ise buğday ekimi gerçekleştirilmektedir. Bu kadar ekim alanından ortalama 221 kg/da verimle toplam 21 milyon ton buğday alınmaktadır. Birim alandaki verim ortalamamız dünya verim ortalaması kadar olsaydı yılda 24 milyon ton, ABD verim ortalaması kadar olsaydı 33 milyon ton olurdu. Düşük olmasının sebepleri başta yetersiz veya bilinçsiz gübreleme gibi kültürel tedbirler, iklim faktörleri ve toprak özellikleridir.

sorhocam buğday ile ilgili görsel sonucu

Buğday bitkisi kumlu topraklar hariç, ince tekstürlü topraklardan ağır killi topraklara kadar her çeşit toprakta özellikle kalsiyum ve organik maddece zengin topraklarda iyi yetişir. Toprak pH’sı hafif asidik olmalıdır. Yazlık ve kışlık buğday çeşitlerinin normal gelişebilmeleri için besin maddeleri yanında toprak sıcaklığının da belli bir seviyede olması, buna ilaveten tohumun normal çimlenebilmesi için de toprak neminin %15-20 civarında bulunması gerekir.

 

Kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme ve tarla hazırlığı en önemli işlemlerdir. Tavlı zamanda tohum yatağı iyi hazırlanmalıdır. Ön bitkiden kalan anız yakılmamalı, toplanıp geriye kalan kökler de uygun bir toprak işleme aleti ile parçalanmalıdır. Veya anızın çabuk humuslaşması için azotlu gübre atılıp sürülmelidir. En uygun ekim zamanı Ekim ayıdır. Kışlık buğday ekimi 5-6 cm derinliğe yapılabilir. Az yağış alan yörelerde Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak iki yağmurlama sulama buğday verimini çok artırmaktadır.

 

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(08721 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi