• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Aralık 2024 Pazartesi

Bakla Zınnı Zararlısı (Epicometis (=Tripinota) hirta)

Bakla Zınnı Zararlısı (Epicometis (=Tripinota) hirta)

BAKLA ZINNI

(Epicometis (=Tripinota) hirta)

Bakla Zınnı
 
BAKLA ZINNI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Bakla zınnı erginleri, yaklaşık 10 mm boyda ve siyah mat renklidir. Vücudunun üzeri sık ve oldukça uzun sarı tüylerle kaplıdır. Kın kanatların üzerinde beyaz lekeler bulunur. Kışı larva ve ergin döneminde toprakta geçirir. İlkbaharda, meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açtıkları zaman çıkan erginler, çiçeklerle beslenirler.


 Bakla Zınnı

BAKLA ZINNI ZARAR ŞEKLİ

Erginler, meyve ağaçları ve diğer bitkilerin çiçeklerinin dişi ve erkek organlarını, genç yaprakları, tomurcuk ve meyveleri yiyerek zarar verirler.
 

BAKLA ZINNI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Bakla zınnı polifag bir zararlıdır. Turunçgiller dahil bütün meyve ağaçları, bağ, hububat, süs bitkileri, bazı sebze ve yabancı otlarda beslenerek zarar yapar.
 

BAKLA ZINNI MÜCADELE YÖNTEMLERİ
 
 

Kültürel Önlemler

Ağaçların çiçekli olduğu dönemde yapılacak kimyasal mücadele, döllenmeyi sağlayan balarısı ve diğer böceklere zararlı olduğu için, Bakla zınnı mücadelesinde kültürel önlemler çok önemlidir. Toprak işlemesi ile toprakta bulunan yumurta, larva ve erginlerin zarar görmesi ve böylece zararlı popülâsyonunun düşmesi sağlanmalıdır.
 

Mekanik Mücadele

Bakla zınnı erginleri, günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir. Bu nedenle, erginlerin az hareketli oldukları sabahın erken saatlerinde, ağaçların altına çarşaflar serilmeli ve ağaçlar kuvvetlice silkelenerek, ergin böceklerin çarşafın üzerine düşmesi sağlanmalı ve düşen böcekler toplanarak öldürülmelidir.
 

Biyoteknolojik Mücadele

Ağaçların altına mavi renkli leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarıya kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler, mavi renge yönelerek, kapların içindeki suya düşer. Düşen böcekler, toplanarak imha edilir.
 

BAKLA ZINNI KİMYASAL MÜCADELE

Bu zararlı ile mücadelede, çok zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir. Popülasyonun çok yüksek olduğu bahçelerde, bir miktar arı kaybı da göze alınarak, kimyasal mücadele yapılabilir. Mücadeleye karar verebilmek için, Bakla zınnı erginlerinin ve zararının görülmesi gerekir. Bu nedenle, ağaçların pembe tomurcuklarının görüldüğü zamandan itibaren, erginlerin çıkışı gözlenmelidir. Ergin böcekler topraktan çıkıp, çiçeklerle beslenmeye başladığı zaman bir ilaçlama yapılmalıdır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Çiftçi42

13.07.2022 18:10:40

Ayçiçeğine bakla zınnı böcekleri geldi ne yapmalıyım zararı nedir tüm tarlaya yayılır mı?

Arıcı

2.05.2016 15:55:32

Bahçemde arılar var bu uygulamayı yaptığımda arılar da etkilenir mi?

Hacı

17.03.2016 00:05:55

Vermiş olduğunuz kıymetli bilgiler için çok teşekkürler.

Sedat

22.01.2016 11:45:13

Her yıl çiçeklerin tomurcuk döneminde mutlaka ama mutlaka mavi leğen uygulaması ile kültürel mücadelenin yapılması gereklidir.

(61219 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Günde Bir Metre Boy Atan Sarmaşık Türleri Vardır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi