• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Konserve Ürünleri, Bitkisel Margarinler, Hazır Çorbalar, Turşu, Salça ve Zeytinde Tuz Tayini

 

Yöntemin Prensibi
 
Tuz  kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formda bulunur. Yöntem, normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanır. Bu yönteme Mohr Yöntemi denir.


 
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

  • Terazi
  • Erlen(100 mL)  
  • Mezür ( 100 mL)
  • Balonjoje (250 mL)
  • Filtre kağıdı
  • Huni
  • Büret ( 50 mL) 
  • Pipet( 1 mL, 25 mL)
  • Su Banyosu
  • Blender


 
Kullanılan Kimyasallar 

  1. 0,1 N Gümüş nitrat (AgNO3) çözeltisi 
  2. % 5’lik potasyum kromat (K2CrO4) çözeltisi
  3. 0,1 N ayarlı sodyum hidroksit (NaOH) çözeltisi
  4. % 66’lık nitrik asit (HNO3) çözeltisinden 1/10 oranında seyreltilmiş
  5. Metil oranj çözeltisi 


 
Örneklerin Hazırlanması 
 
Sebze konservelerinin sıvısından direk belli bir hacimde alınr. Hazır yemek konserveleri ile mikserde homojen hale getirilir ve 5 g numune alınarak 250 mL balonjojeye saf su ile aktarılır. Hacim çizgisine kadar saf su le tamamlanır. Tuzun tamamen suya geçmesini sağlamak amacıyla balonjoje sıcak su banyosunda ısıtılır. Çözelti soğuduktan sonra süzgeç kağıdından süzülürek süzüntüden 25 mL alınır.
 
Hazır kuru çorba numunesinden 20 g alınarak 250 mL’lik balonjojeye saf su yardımıyla aktarılır. Hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. Balonjoje iyice çalkanalır . Daha sonra çözelti süzülerek süzüntüden 50 mL alınır.
 
Zeytin numunesinin salamura kısmından 20 mL bir  erlene aktarılır. Çözeltiye metil oranj indikatörü eklenerek NaOH ile portakal renkten sarıya dönene kadar (renk açılana kadar) nötrleştirmek amacıyla titre edilir. Çözelti 250 mL balonjoje alınarak hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. Daha sonra çözelti süzülerek süzüntüden 20 mL alınır.
 
Salça numunesinde 25 g alınarak bir miktar saf su ile sulandırılır. Daha sonra 100 mL’lik balonjojeye alınarak saf su ile hacim çizgisine kadar tamamlanır. Balonjoje iyice çalkalandıktan sonra çözelti süzülür. Süzüntüden 10 mL alınarak deneye başlanır. 


 
Deneyin Yapılışı
 
Yukarıda hazırlanan ve belli hacimde alınan numunelerin üzerine 200 mL saf su eklenir. İçerisine 2-3 damla kromat belirteçi koyularak büretteki 0,1 N AgNO3 ile kiremit rengi gözlene kadar titre edilir.


 
Hesaplamalar
 
1 mL  0,1 N AgNO3 = 0,00585 g NaCl            
 
Eğer hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi  tam 0,1 N değilse bu değer
 
(0,00585 x Hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi) / 0,1 N şeklinde kullanılır.
 
%Tuz  (g)  =  [ (0,00585 x V) / m] x SF x100
 
V =  Harcanan AgNO3  çözeltisinin hacmi (mL)
m = Alınan numune miktarı (g)
SF = Seyreltme faktörü
 
(Sebze konservesi için: X g örnek 250 mL’lik balonjojeye seyreltildi. Bu çözeltidende 25 mL alındı. Bu durumda seyreltme faktörü 250/25= 10 dur. Hazır kuru çorba için: X g örnek 250 mL’lik balonjojeye seyreltildi. Bu çözeltiden de 50 mL alındı. Bu durumda seyreltme faktörü 250/50= 5 dir. Zeytin için: X g örnek 250 mL’lik balonjojeye seyreltildi. Bu çözeltidende 20 mL alındı. Bu durumda seyreltme faktörü 250/20= 12.5 dur. Salça için: X g örnek 100 mL’lik balonjojeye seyreltildi. Bu çözeltidende 10 mL alındı. Bu durumda seyreltme faktörü 100/10= 10 dur.)

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(17799 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Konserve Ürünleri, Turşu, Salça Ve Zeytinde Tuz Tayini Nasıl Yapılır?

Konserve Ürünleri, Turşu, Salça Ve Zeytinde Tuz Tayini Nasıl Yapılır?

Konserve Ürünleri, Bitkisel Margarinler, Hazır Çorbalar, Turşu, Salça ve Zeytinde Tuz Tayini Yöntemin Prensibi Tuz kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formda bulunur. Yöntem, normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanır. Bu yönteme Mohr Yöntemi denir. Kullanılan Malzemeler ve Cihazla...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi