Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Ekmek Ve Benzeri Gıda Maddelerinde Tuz Tayini Nasıl Yapılır?
Ekmek ve Benzeri Gıda Maddelerinde Tuz Tayini
Yöntemin Prensibi
Tuz kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formda bulunur. Yöntem, normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanır. Bu yönteme Mohr Yöntemi denir.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Terazi
- Erlen(100 mL)
- Mezür ( 100 mL)
- Balonjoje (250 mL)
- Filtre kağıdı
- Huni
- Büret ( 50 mL)
- Pipet( 1 mL, 25 mL)
- Su Banyosu
- Blender
Kullanılan Kimyasallar
- 0,1 N Gümüş nitrat (AgNO3) çözeltisi
- % 5’lik potasyum kromat (K2CrO4) çözeltisi
- 0,1 N sodyum hidroksit NaOH çözeltisi
Deneyin Yapılışı
Ekmek ve benzeri ürünlerde tuz analizi yaparken örneğin iç kısımlarından almak koşuluyla numune önce kurutulur. Kurutulmuş örnekten 10 g erlene tartılır. Üzerine sıcak saf su eklenerek kuvvetli bir şekilde 5-10 dakika çalkalanır. Çözelti süzgeç kağıdından 250 mL’lik balonjojeye süzülür. Erlen 4-5 kere sıcak su ile yıkanarak süzgeç kağına dökülür. Böylece hem erlende kalan hem de süzgeç kağıdında kalabilecek olan tuzun suya geçmesi sağlanır. Balonjojedeki süzüntü tam olarak soğuduğu zaman hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. Bu süzüntüden erlene 100 mL alınır. Reaksiyon nötr ortamda iyi sonuç verdiği için ortamı nötr veya hafif bazik yapmak için NaOH çözeltisi kullanılır. Üzerine 2-3 damla potasyum kromat çözeltisi eklenir. Büretteki AgNO3 çözeltisi ile erlende kiremit kırmızısı renk gözlenene kadar titre edilir.
Hesaplamalar
1 mL 0,1 N AgNO3 = 0,00585 g NaCl
Eğer hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi tam 0,1 N değilse bu değer
(0,00585 x Hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi) / 0,1 N şeklinde kullanılır.
%Tuz (g) = [ (0,00585 x V) / m] x SF x100
V = Harcanan AgNO3 çözeltisinin hacmi (mL)
m = Alınan numune miktarı (g)
SF = Seyreltme faktörü ( X g örnek 250 mL’lik balonjojeye seyreltildi. Bu çözeltiden de 100 mL alındı. Bu durumda seyreltme faktörü 250/100= 2,5 dur.)

Ağaçların gövdesi ile dalları aynı açıyla dururlar ve bu açı, ağaç yapraklarının ana damarları ile yan damarları arasındaki açının aynısıdır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri