Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Katı Yağlarda Peroksit Sayısı Analizi Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 320 okunma
Katı Yağlarda Peroksit Sayısı
Yöntemin İlkesi
Peroksit değeri 1 kg yağda bulunan miliekivalent oksijeni vermektedir. Peroksit varlığı, asidik bir çözeltide potasyum iyodürden ayrılan iyotun kanıtlanıp belirlenmesi ilkesine dayanır. Peroksit sayısı 122’ den büyük olan numulerde 0,01 N, 12’den az olan numuneler için ise 0,002 N tiyosülfat çözeltisi (Na2S2O3) kullanılır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Beher ( 50 mL)
- Filtre Kağıdı (Küçük gözenekli)
- Huni
- Etüv
- Erlen (250 mL)
- Büret (50 mL)
- Terazi
- Pipet( 1 mL, 5 mL, 25 mL)
Kullanılan Kimyasallar
Asetik asit- Kloroform çözeltisi: 3 hacim buzlu asetik asit , 2 hacim kloroform ile karıştırılır.
- Ayarlı 0,01 N sodyum tiyosülfat çözeltisi (Na2S2O3)
- %1’lik nişasta çözeltisi
Potasyum İyodür çözeltisi: Kaynatılmış soğutulmuş saf suya çözünmeyen potasyum iyodür parçacıkları kalana kadar eklenir (doymuş çözeltisi).
Her deneyden önce hazırlanan doymuş potasyum iyodür çözeltisinden 0,5 mL alınarak 30 mL asetik asit- kloroform çözeltisinin içerisine eklenir. Üzerine 2 mL nişasta çözeltisi eklenir. Eğer 0,01 N tiyosülfat çözeltisinin 1 damlası ile mavi renk oluşuyorsa çözelti atılarak yeniden hazırlanır.
Deneyin Yapılışı
Analizi yapılacak numune tereyağı ise aşağıdaki ön işlem uygulanır.
70 ºC sıcaklıktaki bir etüvde mümkün olduğu kadar kısa bir sürede ağzı kapalı bir kap içerisinde tutularak eritilir. Eritilen numune yaklaşık 40 ºC sıcaklıktaki bir plaka üzerinde bekletilerek su ve süt fazı yağ fazından ayrılır. Üst kısımdaki yağ fazı sık gözenekli filtre kağıdından süzülerek bir behere aktarılır. Süzme işlemi numuneyi ısıtmaya gerek duyulmaksızın yapılabilmesi için çok hızlı yapılmalıdır. Beherde toplanan numune berrak ve saydam olmalıdır.
Deneyin bu aşaması ön işlem uygulanmış tereyağı ve diğer katı yağlar için aynıdır.
Berrak numuneden 5 g tartılarak erlene alınır. Üzerine 30 mL asetik asit-kloroform çözeltisi eklenir. Erlenin kapağı kapatılarak çözününceye kadar çalkalanır. Erlene 1 mL doymuş potasyum iyodür çözeltisinden eklenerek 1 dakika süreyle tekrar çalkalanır ve karanlık bir yerde 5 dakika bekletilir. Üzerine taze kaynatılıp soğutulmuş saf sudan 75 mL eklenir. Ayarlı 0,01 N tiyosülfat çözeltisi ile erlene damlayan yerde açılma olana kadar titre edilir. Bu aşamada nişasta indikatörü eklenir. Oluşan renk açılana kadar tiyosülfat çözeltisi ile titre edilir.
Şahit deney için aynı işlemler örnek yerine saf su koyularak yapılır.
Hesaplamalar
1000 g örnekteki peroksit değeri miliekivalent olarak;
Peroksit Değeri = (V x N x1000) / m
N = Ayarlı tiyosülfat çözeltisinin normalitesi
V = Titrasyonda harcanan tiyosülfat çözeltisinden, şahit deney için harcanan tiyosülfat çözeltisinin hacminin çıkarılmış miktarı
m = Alınan örnek miktarı
- Duvar Alçısına Zarar Vermeden Nasıl Çivi Çakılır?
- Kirazda Kullanılan Önemli Anaç Çeşitleri Nelerdir?
- Ardıç Tohumu Faydası ve Zararı Nelerdir?
- Antalya Gazipaşa Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Antalya Gündoğmuş Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Acı Kavun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Botanik Ders Notları
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya