Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Yemeklik Bitkisel Yağlarda Peroksit Sayısı Analizi Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 1316 okunma
Yemeklik Bitkisel Yağlarda Peroksit Sayısı
Yöntemin Prensibi
Peroksit sayısı yağlarda bulunan aktif oksijen miktarının ölçüsüdür. Peroksit varlığı, asidik bir çözeltide potasyum iyodürden ayrılan iyotun kanıtlanıp belirlenmesi ilkesine dayanır. Peroksit sayısı 12’ den büyük olan numulerde 0,01 N, 12’den az olan numuneler için ise 0,002 Ntiyosülfat çözeltisi (Na2S2O3) kullanılır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Erlen (100mL)
- Büret ( 50 mL)
- Terazi
- Pipet ( 1 mL, 5 mL, 25 mL)
Kullanılan Kimyasallar
- Asetik asit- Kloroform çözeltisi: (3 hacim buzlu asetik asit , 2 hacim kloroform ile karıştırılır)
- Ayarlı 0,01 N sodyum tiyosülfat çözeltisi (Na2S2O3)
- %1’lik nişasta çözeltisi
Doymuş potasyum İyodür çözeltisi: Kaynatılmış soğutulmuş saf suya çözünmeyen potasyum iyodür parçacıkları kalana kadar eklenir (doymuş çözeltisi).
Her deneyden önce hazırlanan doymuş potasyum iyodür çözeltisinden 0,5 mL alınarak 30 mL asetik asit- kloroform çözeltisinin içerisine eklenir. Üzerine 2 mL nişasta çözeltisi eklenir. Eğer 0,01 N tiyosülfat çözeltisinin 1 damlası ile mavi renk oluşuyorsa çözelti atılarak yeniden hazırlanır.
Deneyin Yapılışı
Yağ örneğinden 1 g tartılarak erlene alınır. Üzerine 10 mL asetik asit-kloroform çözeltisi eklenerek örnek çözdürülür. Üzerine 0,2 mL doymuş potasyum iyodür çözeltisinden eklenerek bir dakika süre ile çalkalanır. Bu sürenin sonuda 20 mL saf su eklenerek oluşan iyodu sarı rengi değişene kadar sodyum tiyosülfat ile titre edilir. Nişasta indikatörü eklendikten sonra kloroform fazındaki mavi renk kayboluncaya kadar sodyum tiyosülfat ile titre edilir.
Şahit deney için aynı işlemler örnek yerine saf su koyularak yapılır.
Hesaplamalar
1000 g örnekteki peroksit değeri miliekivalent olarak;
Peroksit Değeri = (V x N x1000) / m
N = Ayarlı tiyosülfat çözeltisinin normalitesi
V = Titrasyonda harcanan tiyosülfat çözeltisinden, şahit deney için harcanan tiyosülfat çözeltisinin hacminin çıkarılmış miktarı
m = Alınan örnek miktarı
Sonuç miliequiv/kg olarak verilir. Eğer mmol equiv/kg olarak verilmek isteniyorsa bulunan değer ikiye bölünür.

Her başarı ilk başta bir hayaldi. En büyük çınar bir dalda, en güzel kuş bir yumurtada saklıdır. Hayaller de gerçeklerin tohumu ve yumurtasıdır.
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya