Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Prina Yağı Aranması Analizi Nasıl Yapılır?
Prina Yağı Aranması
Yöntemin Prensibi
Yöntem kalitatif olarak prina yağının varlığını ispatlar
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Ağzı rodajlı balon ( 100 mL, 500 mL)
- Geri Soğutucu
- Isıtıcı
- Termometre
- Terazi
- Pipet ( 1 mL, 5 mL)
Kullanılan Kimyasallar
Potasyum hidroksit çözeltisi: 42.5 5 g potasyum hidroksit 72 mL saf suda çözündükten sonra %95’lik etanol ile son hacmi 500 mL’ ye tamamlanır.
%70’lik (hacim/hacim) etanol çözeltisi
Asetik asit çözeltisi: 1 mL asetik asit üzerine 2 mL saf su eklenerek hazırlanan çözeltiden 1.5 mL alınır. (Hazırlanan bu 1.5 mL asetik asit çözeltisi fenolftaleyine karşı tam 5 mL potasyum hidroksit çözeltisi ile tam olarak nötralleşecek şekilde hazırlanmalıdır)
Deneyin Yapılışı
Yaklaşık 1 g analizi yapılacak numuneden alınarak ağzı rodajlı balon içerisine koyulur. Üzerine 5 mL potasyum hidroksit çözeltisi koyularak geri saoğutucu altında kaynama noktasına kadar ıstılır. Ara sıra çalkalanarak kaynama sıcaklığında 10 dakika bekletilir. Oda sıcaklığında soğutulduktan sonra 1.5 mL asetik asit çözeltisi ve önceden sıcaklığı 50ºC’ a getirilmiş olan etanol çözeltisinden 50 mL eklenerek çalkalanır. Çözeltisinin içerisine termometre daldırılarak tekrar soğumaya bırakılır. Çözelti sıcaklığı 40ºC üzerinde iken lapa halinde bir çökeleğin gözlemlenmesi prina yağının varlığının göstergesidir. Eğer herhangi bir çökelek gözlenmez ise sıcaklık 10 ºC’ nin altına düşmemesi koşuluyla bir gece bekletilir.Bu sürenin sonunda lapa halinde oluşan bir çökelek prina yağının varlığını gösterir.
Şüphe edilen durumlarda özgül absorbans deneyine başvurulmalıdır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri