• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Eylül 2024 Cumartesi

Polenske Sayısı Tayini

 

Yöntemin Prensibi
 
5 g deney numunesindeki su buharı ile uçan, suda erimeyen, alkolde eritilen yağ asitlerinin (kapril, kaprin, lavrin) 0.1 N NaOH ile titrasyonuna dayanır.
 


Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

  • Balonjoje ( 250 mL)
  • Destilant Balonu
  • Erlen ( 250 mL)
  • Büret ( 50 mL)
  • Süzgeç Kağıdı
  • Pipet ( 25 mL)

 


Kullanılan Kimyasallar

  1. %90’lık nötr alkol
  2. %1’lik fenolftalein çözeltisi (%95’lik etanolde hazırlanmış)
  3. 0,1 N  Ayarlı sodyum hidroksit çözeltisi (NaOH)


 
Deneyin Yapılışı
 
Reichert Meissl sayısı deneyinden arta kalan 10 mL destilant yine  bu deneyde kullanılan süzğeç kağıdından süzülür. 300 mL’lik destilant balonu, buna bağlı olan cam boru, soğutucu ve destilantın toplandığı balonjoje 15’er mL’lik saf su ile 3 defa yıkanarak aynı süzgeç kağıdından süzülür. Su ile yıkanan bütün parçalar 15 mL’lik alkol ile 3 kere yıkanarak aynı süzgeç kağıdından süzülür. Alkolle yıkam sırasında cam kaplar ve süzgeç kağıdındaki suda erimeyen yağ asitleri Alkolde eritilmiş olur. Temiz bir erlende toplanmış olan süzüntülerin üzerine (10 mL+ 45 mL+ 45 mL = 100 mL) bir kaç damla fenolftalein koyularak 30 saniye kalıcı pembe renk elde edilene kadar 0.1 N NaOH çözeltisi ile titre edilir. Harcanan NaOH çözeltisinin hacmi kaydedilir.


 
Hesaplamalar
 
Polenske Sayısı = V (ml)
 
V = Titrasyonda harcanan NaOH çözeltisinin hacmi (mL)

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(23391 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Polenske Sayısı Tayini Nasıl Yapılır?

Polenske Sayısı Tayini Nasıl Yapılır?

Polenske Sayısı Tayini Yöntemin Prensibi 5 g deney numunesindeki su buharı ile uçan, suda erimeyen, alkolde eritilen yağ asitlerinin (kapril, kaprin, lavrin) 0.1 N NaOH ile titrasyonuna dayanır. Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar Balonjoje ( 250 mL) Destilant Balonu Erlen ( 250 mL) Büret ( 50 mL) Süzgeç Kağıdı Pipet ( 25 mL) ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi