Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Nitrit Varlığının Belirlenmesi (Nitel Olarak) Nasıl Yapılır?
Nitrit Varlığının Belirlenmesi (Nitel olarak)
Yöntemin Prensibi
Kalitatif nitrit saptanmasında ilke ; bazik ortamda örnek bileşenlerindeki bulanıklık yapıcı maddeleri çöktürmek, kalan berrak süzüntüye sulandırılmış sülfürik asit ve nişastalı çinko iyodür çözeltisi ilavesiyle renk oluşumundan nitrit varlığını belirlemektir.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Mezür( 250 mL)
- Balonjoje (1000 ml)
- Terazi
- Pipet ( 25 mL)
- Filtre kağıdı (siyah noktalı)
- Huni
- Erlen (250 mL)
Kullanılan Kimyasallar
- % 25 'lik NaOH
- 0,1 N sülfürik asit
Nişasta-İyodür Çözeltisi: 100 mL saf suda 20 g çinko klorür çözülür ve üzerine 5 g nişasta eklenir. Çözelti kaynatılır ve içerisine 2 g çinko iyodür ilave edilerek saf su ile son hacim 1 L’ye tamamlanır.
Deneyin Yapılışı
Homojenize edilmiş örnekten 10 g alınır. 250 ml'lik erlene koyulur. 150 mL saf su içerisine 6 damla %25'lik NaOH çözeltisi eklenerek çalkalanır. Yarım saat içinde zaman zaman çalkalanarak bekletilir ve süzülür. Süzüntüden 10 mL alınır , üzerine bir miktar 0,1 N sülfürik asit ve nişastalı çinko iyodür çözeltisi eklenir.
Çözeltide bir kaç dakika sonra oluşacak olan belirgin mavi renk nitritin varlığını gösterir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri